Svineproducent: Arbejdsglæden skal give de gode resultater

Søren Andersen ser medarbejderne som sin væsentligste ressource til at nå en høj produktivitet. 39,8 solgte grise er et topresultat, de fleste kun drømmer om.

Artiklen er publiceret første gang i fagmagsinet SVIN, januar 2019.

Søren Andersen, ejer af Spøttrup Svineproduktion, har ikke konkrete produktionstal, han vil forbedre. Målet for ham er overordnet set at levere bedre resultater i morgen.

Et af redskaberne er at have en attraktiv arbejdsplads, hvor medarbejderne trives og derved præsterer på et højt niveau. Produktiviteten er skyhøj, og Søren har også vundet Landbrugets Arbejdsmiljøpris.

De har altid præsteret ypperlige resultater der på Spøttrup Mark, blot et kraftigt stenkast fra den danmarkskendte Spøttrup Borg i Salling. Og de bliver ved.

»Min farbror, som jeg overtog gården fra, var en af de første til at nå over 30 grise pr. årsso tilbage i 2000, da jeg blev faglært landmand. I det nye soanlæg er vi omkring 42 til 43 fravænnede grise pr. årsso «, beretter Søren Andersen fra den lyse frokoststue i soanlægget fra 2016.

På den anden side af vejen ligger et næsten tilsvarende soanlæg fra 2006. Da det blev taget i brug, kom resultaterne også hurtigt i top.

»Min far, som havde gård lige ved siden af min farbror, kæmpede altid med sin bror om at være bedst. Det konkurrenceelement har vi bibeholdt, så jeg ser en god synergieffekt ved at have to næsten ens soanlæg ved siden af hinanden, som min far og farbror også havde. Vi har fællesmøde mindst en gang om ugen, så vi kan sparre med hinanden«, forklarer Søren Andersen, der indtog flere driftslederstillinger, inden han blev selvstændig.

Foruden en halmhæk giver den farestaldsansvarlige jævnligt søerne ekstra halm på gulvet. I stier med en dårligt malkende so gives supplerende mælk. Foto: Søren Tobberup Hansen.

Nyttigt foderanlæg

Spørger man Søren Andersen om, hvordan han og medarbejderne præsterer 39,8 solgte grise pr. årsso, som er resultatet i tredje kvartal af 2018, har han svært ved at sætte en finger på præcis den ting, der gør forskellen på hans bedrift og en gennemsnitlig bedrift med godt 33 fravænnede grise.

Mange af de tiltag, som andre producenter først nu er begyndt at interessere sig for, har været kutyme på bedriften gennem en del år.

Eksempelvis fodring til de farende søer så tæt på selve faringen, som forskere på AU Foulum senest har vist gode resultater med.

»Vi fodrer klokken 6, 12 og 21. Det har vi altid gjort. Og så supplerer vi pattegrisene med tørfoder fire gange dagligt efter en uge. Det er en egenblanding, hvor vi har spædet op med lidt mælk«, siger han og peger på et avanceret multifase-foderanlæg fra Skiold som et værktøj, der bidrager til de gode produktionsresultater.

»Vi har fire mikro-doserer, hvor vi kan tildele f.eks. blodplasma, lysin, e-vitamin, mælkeprotein og treonin til de mindste grise. Det bliver et vigtigt værktøj, når vi ikke længere må bruge zink til smågrisene«, siger Søren Andersen.

På fodersiden kan han fodre op til syv faser, men gør dog kun brug af typisk tre eller fire. Råvarerne er for ham et vigtigt kapitel at forholde sig til.

»Vi skal købe 40 procent af vores korn, og derfor har vi meget stort fokus på kvaliteten. Vi belufter, passer og plejer vores korn, og så bruger vi vores sanser og lugter til f.eks. korn, vi får leveret. Hvis varen, hvad enten det er korn, et batch fiskemel eller mælkeprotein, ikke er i orden, så får leverandøren det retur«, siger han resolut.

Manuel fodertildeling fi re gange dagligt i farestalden er der gode erfaringer med på Spøttrup  Svineproduktion. Minivådfodringsanlæg kan i fremtiden være alternativet. Foto: Søren Tobberup Hansen.

Moderne løsninger i stalden

Det avancerede foderanlæg kan udfodre på stiniveau, og der er installeret Skovs Pro-Grow-kameraløsning i flere sektioner i klimastalden, der giver bedre tilvækst og hurtigere overgange til blanding to og tre, men vigtigst for Søren Andersen er den systematik, der gennemsyrer medarbejderstaben.

»Vi gør tingene på den samme måde. Vi gør tingene simple og har f.eks. ikke en managementtavle med 36 nøgletal. Vi har fem til seks stykker, som medarbejderne kender godt. Folkene har et højt vidensniveau, og vi satser meget på løbende uddannelse «, siger han og fortsætter:

»Vi leger også med tingene. Det kan være foder i farestalden til søerne, hvor vi leger lidt med at gå op og ned i sojaandelen, men det vigtigste er i virkeligheden, at vi gør rigtig meget ud af, at se på vores dyr. Vi skal passe dyrene og fornemme, om de f.eks. skal have 3,0 FE i foderstyrke ved overgangen til farestalden eller har brug for mindre. På den måde får du dyrene til at præstere godt«.

Søren Andersen mener også, at han og medarbejderne får nyttig sparring, når de løbende kører forsøg for Seges Svineproduktion.

Skovs ProGrow-løsning, der via et kamera kan måle tilvækst hos klimagrisene, løfter ifølge Søren Andersen tilvækst og hjælper til at skifte hurtigere over på blanding to. Foto: Søren Tobberup Hansen.

Forsikring, udlandet og flere klimastalde

Fremtiden har 42-årige Søren Andersen gjort sig flere tanker om.

Frygten for afrikansk svinepest gør, at han for tiden arbejder på at få en drifttabsforsikring i hus, og så skal klimastalden på soanlægget fra 2006 udvides.

»Dengang byggede vi efter 35 grise pr. årsso, men det ramte vi allerede i 2008, så vi har måttet mindske antallet af søer. Jeg afventer med at foretage flere investeringer i Danmark, men kan godt være interesseret i at være investor i noget svineproduktion i Asien, som jeg har besøgt«, siger han.


Tre veje til bedre økonomi

Køber kun det, der er nødvendigt

Søren Andersen er ikke bleg for at kalde sig nærig. Det er en af hans måder at reducere sine omkostninger på.

»Vi køber ikke noget, vi ikke har behov for. Jeg presser også folk på prisen i en forhandlingssituation, så prisen bliver, så jeg kan være med«, siger han og fortsætter:

»Der er mange penge at spare ved at tilrettelægge sine indkøb, herunder indkøb af foder. Vi skifter ikke injektionssprøjterne, men får bare skiftet o-ringene og sparer op mod 100 kr. pr. sprøjte. Det kalder jeg sund fornuft«.

Høj produktivitet og gode salgspriser

»En høj produktivitet er det, der gør det sjovt. Og så handler det for mig om at sælge mine 30 kgs-grise på bedst mulig vis«, fortæller Søren Andersen, der mener, at han har stor indsigt i prissætningen på 30 kgs-grise, fordi han er med i flere gårdråd og hjælper med at få den rigtige pris for grisene.

»Jeg kan se fra gårdrådene, at det er der, der kan hentes mange penge. Og så er der mange penge i at gøre tingene simple i produktionen. Desuden følger jeg et råd fra en tidligere chef, der fortalte, at det handler om at få så mange liv som muligt og så holde dem i live«, siger han.

Stor gevinst med dygtige ansatte

Medarbejderne er for Søren Andersen et afgørende middel til at sikre en god økonomi på bedriften.

»Vi er så heldige, at mange vil arbejde for os, og har en venteliste. Heldigvis bliver folkene hos os i mange år, og har du en lav udskiftning, har du jo en stabil stab. Det er med til, at du kan opnå stabile resultater«, siger Søren Andersen og fortsætter:

»Vi tror på, at arbejdsglæde gør, at folkene yder mere i stalden«.

Han hæfter sig ved, at en udskiftning af en medarbejder er en krævende proces, der koster mange penge.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle