Tysklands kvaler med svinepest rækker langt ud i fremtiden

Ugen på Spidsen: Tyskland kæmper for at åbne for sin svinekødseksport, men andre landes erfaringer viser, at de har lang vej endnu, skriver ugens klummeskribent på Svin Plus.

Forleden dukkede en nyhed op i et nyhedsbrev, som gav stof til eftertanke, men som så sandelig også må gøre det for de tyske myndigheder og de pressede tyske svineproducenter.

Da katastrofen ramte Tyskland i september 2020 med fundet af et vildsvin inficeret med afrikansk svinepest var de tyske myndigheder hurtige til at sætte diplomatiet i gang for at bane vejen for en hurtig genåbning af den store, tyske svinekødseksport.

Det ene land efter det andet uden for EU lukkede straks udbruddene blev kendt ned for import af det tyske svinekød, fuldstændig som man har set, når andre lande er blevet ramt af den frygtede svinesygdom.   

Trods ihærdige forsøg på at overbevise særligt Kina om, at tyskerne har styr på inddæmningen af smitten, så er det kun få lande, der har åbnet for adgang for tysk svinekød igen.

Latent risiko fra Polen

Tilbage til nyheden, der giver mig skyts til med overbevisning i stemmen at kunne sige, at det for tyskerne desværre vil vare mange år, før landets betydelige slagterisektor igen kan sende en container med svinekød til Kina.

Først og fremmest skal Tyskland have dæmmet ned for smitten. Det ser foreløbigt ud til at have lange udsigter.

I disse uger findes rekordmange inficerede vildsvin i det østlige Tyskland, og jeg er ikke helt overbevist om, at smitten ikke kan finde nye veje ind i Tyskland fra den polske side.

Polen har ikke ligefrem styr på smitten, der har spredt sig til store dele af landet, så det er en latent risiko, at smitten kan opstå igen.

Lang vej til genåbning trods smittestop

Skulle tyskerne få held med at få nedkæmpet smitten, så er der fortsat lang vej til en genåbning af svinekødseksporten ud af EU. 

Det viser fortilfældene med afrikansk svinepest i Belgien og Tjekkiet, som fik smitten i henholdsvis september 2018 og juni 2017.

Begge lande har haft held til hurtigt at nedkæmpe smitten. Derefter har de skullet vente cirka et år på at blive erklæret fri for smitten. I Belgiens tilfælde skete det i slutningen af 2020 og for Tjekkiet i foråret 2019, men det er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at lande, der har haft forbud mod import af svinekød fra de ramte lande, med det samme åbner for importen.

Japan gik ifølge Markedsnyt for grisekød først for nogle uger siden ud og hævede forbuddet mod import af svinekød fra de to nævnte lande. For Belgiens vedkommende er Kina fortsat et lukket land, men belgierne har nu adgang til 14 af de 30 lande, der lukkede for belgisk svinekød for tre år siden.

Med andre ord er der meget lang vej endnu for Tysklands genindtræden som betydelig eksportør af svinekød ud af EU. Først skal smitten væk, og det alene kan have lange udsigter.

 

Søren Tobberup Hansen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle