Seges: Ingen vildsvin tilbage inden for Danmarks grænse

Reguleringen har hjulpet - og det samme har vildsvinehegnet, konkluderer Seges.

Der er på nuværende tidspunkt ikke kendskab til vildsvin nord for den danske grænse.

Det melder Seges, der dermed bakker op om Naturstyrelsen, der i juni meldte, at nu var det sidste vildsvin skudt.

Intensiv jagt og opsætningen af præventive hegn har dermed givet resultater i beskyttelsen mod afrikansk svinepest (ASF), som man frygter kan komme til landet med dyrene.

Siden planen for reguleringen af vildsvin blev igangsat i januar 2018, er der nedlagt 157 vildsvin i Danmark.

"Grunden til, at vi er så bange for vildsvinene i Danmark, er, at vildsvinene kan risikere at samle madvarer op, som er smidt i naturen, og så bliver de syge. Derudover er det vigtigt at sørge for, at vi ikke har vildsvin i Danmark. Hvis vi får afrikansk svinepest i vildsvin, vil det være enormt svært at vise, at vi er fri for sygdommen igen, da vi ikke kan tage blodprøver af vildsvinene", siger Jan Dahl, chefkonsulent i afdelingen Fødevaresikkerhed i Landbrug & Fødevarer i nyhedsbrevet fra Seges.

Forsat en risiko

Fra Seges lyder også, at Naturstyrelsen fortsat holder øje med vildsvinenes aktiviteter, da det er kendt, at vildsvinene især i sommerhalvåret kan bevæge sig op på danske marker.

"Vi kan heller ikke styre og smittebeskytte vildsvin, på samme måde som vi kan med tamsvin. Det vil sige, at det tager længere tid, før vi er fri for afrikansk svinepest igen. Mange lande udenfor EU lukker for importen et helt år fra det sidste fund i vildsvin. Den længere ventetid til vil betyde, at det bliver dyrere og dyrere for den danske svineproduktion og det danske samfund i det hele taget", forklarer Jan Dahl.

Der er i år til dato registreret 7.870 vildsvin smittet med ASF i Europa.

Inden for den seneste uge er der fundet ASF i tre tyske tamgrisebesætninger, to hobbyhold med henholdsvis 2 og 4 grise, samt en økologisk besætning med 200 dyr. 

"Det vides endnu ikke, hvordan besætningerne er blevet ramt, men det er områder med kendt smitte i vildsvin. Det er derfor mest sandsynligt, at besætningerne er blevet smittet af vildsvin", fortæller Jan Dahl. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle