Svineformands regnskab svækket af PRRS-smitte

Asger Krogsgaard fik et travlt år på Mogensgaard i 2019 - med både store byggerier og udbrud af PRRS.

"Året taget i betragtning er vi godt tilfredse. Det er ok".

Sådan lyder Asger Krogsgaard, formand for Danske Slagterier og svineproducent på Mogensgaard, når han skal betegne 2019s økonomiske resultater.

Hans selskab Asger Krogsgaard Holding ApS, der ejer den støt voksende svineproduktion ved Ringkøbing, kom ud med et plus på bundlinjen på 11,4 mio. kr. efter skat.

Det hele blev dog hæmmet af især et forhold, fortæller svineproducenten.

"Vi blev ramt af PRRS fra Hatting, ligesom andre kolleger også har været det. Vi blev hårdt ramt og har måttet sanere tre ejendomme. Det er en større omgang, oveni den almindelige hverdag, både økonomisk og for medarbejderne. Og det har da påvirket vores regnskab", forklarer Asger Krogsgaard.

Hvor meget sygdomsudbruddet og saneringen af en soejendom med 600 søer, en smågriseejendom og en ejendom med avlsdyr løber op i økonmisk, er ikke gjort op.

"Vi har ikke det endelige tal, men det er et større beløb. Jeg håber da, at der kommer en eller anden kompensation", siger han.

Kødpriserne var "rigtig gode"

Svineproducenten, der også bruger en hel del af sin tid på formandsposten i Danske Slagterier, samt som næstformand i Danish Crown, endte trods sygdommene med pæne overskud.

Datterselskabet "bacon", der har slagtesvineproduktionen gik fra minus på -400.000 kr. før skat i 2018 til nu plus 6,2 mio. kr., mens "sohold" gik fra -2 mio. kr. til nu plus 8,1 mio. kr. før skat.

"Kødpriserne var jo rigtig gode sidste år og samtidg blev bytteforholdet via kornpriserne jo bedre i den sidste del af året. Vi havde stadig foder fra tørkeåret 2018, så det påvirkede også regnskabet. Men i gennemsnit har vi haft ok foderpriser i 2019. Når man leverer mange kilo kød og bruger mange kilo foder, så påvirker det jo", forklarer Asger Krogsgaard.

Han leverede omkring 50.000 slagtesvin i 2019, hvilket var lidt færre end kapaciteten. Det skyldes igen PRRS.

Større udvidelse er snart klar

For 2020 vil produktionen dog stige markant, idet Asger Krogsgaard er i de sidste stadier af en større udvidelse - fra 1800 søer til 2500. Det vil også forøge antallet af slagtesvin årligt til 74.000.

"Byggeriet er indtil videre ikke påvirket af corona, men faktisk et par måender foran. Så vi tror måske, at vi er færdige 1. juli", fortæller Asger Krogsgaard.

Han forventer ikke overraskende, at 2020 bliver et godt år, som følge af de gode priser.

"Men man må også sige, at der er mange ting, der kan påvirke det. Vi kan se, hvordan coronaen har påvirket det amerikanske marked og ændret alt totalt fra den ene dag til den anden", forklarer han.

"Vi har en optur nu her efter afrikansk svinepest og markedet, vi kan levere ind i lige nu er ganske positivt. Det skal vi da nyde. Men vi har også brug for, at vi tjener penge, oven på år som 2014 og 2018, hvor der ikke blev tjent penge. For lige om lidt bliver det jo dagligdag, og så skal vi være klar med en effektiv produktion, så vi kan konkurrere på verdensmarkedet".

Opdateret kl.16.34 på grund af fejl i regnskabstal før og efter skat.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle