Tyske landmænd får kritik for brug af kontroversielt flag fra 20'erne

Tyske landmænd bruger flag, der kædes sammen med antisemitisme og højreekstremisme fra slutningen af 20'erne. Landmændene selv afviser betydningen, mens landboforening tager afstand til flaget.

Det har mødt kraftig kritik blandt politikere, at demonstrerende landmænd i Tyskland for nyligt er begyndt at benytte sig af et kontroversielt symbol.

Nordtyske landmænd har nemlig valgt at medbringe sorte bannere med en hvid plov og et rødt sværd til protester mod de nye miljøreguleringer, som landbruget bliver mødt med.

I sig selv lyder det måske uskyldigt, men ifølge historiker Uwe Danker kædes flaget sammen med antisemitisme, nationalsocialisme og højreekstremisme, skriver det tyske medie NDR.

Symbolet opstod i slutningen af 20'erne i det nordlige Tyskland, hvor utilfredse landmænd brugte det til at demonstrere mod den tyske republik.


Sådan ser det kontroversielle flag ud. Foto: Wikipedia

Under det sorte flag udførte grupper bl.a. bombninger og voldelige demonstrationer i perioden, og medlemmerne blev kædet sammen med det tyske naziparti NSDAP.

symbol lig med vold og splittelse

En, der tager afstand fra brugen af flaget, er formand i Schleswig-Holsteins landboforening, Werner Schwarz.

Han mener, at det ikke er acceptabelt at bruge et symbol, der minder om en voldelig og splittet bevægelse med et uklart forholdt til nationalsocialisme, siger han til NDR.

Til samme medie siger en af de landmænd, der har brugt flaget, at man tager afstand til vold, og at flaget for dem symboliserer samhørighed.

Han forklarer, at man samlede symbolet op igen, fordi det blev lavet i en tid, hvor landmændene også blev presset politisk.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle