Udvalgt til weekend: Livø i chok over plan om at lukke øens landbrug

En politisk aftale om at omlægge statens landbrugsarealer til natur har rystet minisamfundet Livø i Limfjorden. "Uden landbruget vil vi ikke være her", siger øens forpagter.

’Limfjordens grønne paradis’ og ’naturens stillekupé’ lyder et par af Livøs poetiske tilnavne. Det passer ganske godt med det indtryk, der møder de besøgende en solskinsdag på den lille fredede ø midt i Limfjorden.

Fra havnen og den korte færgetur fra fastlandet fører vejen forbi strandengen, hvor et etagebyggeri af redekasser på en pæl er myldrende fuld af stære.

To tredjedele af den kuperede lille ø på 330 hektar ligger i sjældne og varierede naturtyper som overdrev, moser, skov og egekrat. Den sidste tredjedel drives af Naturstyrelsen som økologisk demonstrationslandbrug, Livø Avlsgaard, med anguskvæg, naturpleje og dyrkning af gamle kornsorter som emmer, nøgenbyg, spelt, enkorn.

"Den eneste danske naturtype vi mangler, er klipper", siger Karsten Kjærgaard, statsansat bonde på Livø, som han præsenterer sig.

Slut med landbrug

Men nu skal det være slut med statsdrevet landbrug på Livø. I stedet skal hele landbrugsarealet på i alt 110 hektar, heraf 80 hektar under plov, omlægges til lysåben, fri og vild natur.

Det skal give mere biodiversitet. Det mener regeringen og Dansk Folkeparti ifølge en pressemeddelse, som aftaleparterne sendte ud i verden 12. april. Aftalen omfatter i alt seks statsejede landbrugsejendomme: Arrenæs, Dybbøl Banke, Fussingø, Hald Hovedgård, Kalø Hovedgård - og altså Livø.

"Det er vigtigt, vi gør en indsats for at forbedre naturtilstanden, og jeg mener, at staten skal gå forrest", udtaler Carsten Bach, Liberal Alliance i pressemeddelelsen.

På det intetanende Livø var meldingen et ubehageligt chok, som ikke har lagt sig.

Trækker tæppet væk

Skal landbruget væk fra Livø, trækker det tæppet væk under hele øens liv, mener Jesper Lynge Bergholdt. forpagter af ’det hele minus landbruget’.

Han og ægtefællen Ulla driver hen over året et mylder af aktiviteter på øen - med kro, købmand og café, yogaweekender, bryllupper og intro-dage for gymnasieelever.

Men det travle forpagterpar kan ikke forestille sig at drive virksomheden uden samspillet med øens landbrug, der leverer friske, lokale råvarer i form af kød og korn, ligesom landmandsparret Karsten og Bente er vigtige og imødekommende ø-ambassadører. Det handler om Livø-fortællingen. Om rammer, fællesskab, bæredygtighed og selvforsyning, siger Jesper Lynge Bergholdt.

"Vi er afhængige af hinanden på alle måder. Jeg tør godt sige, at uden Livøs landbrug og ’Karsten Bondemand’, vil vi slet ikke være her!".

Silo-tænkning

Påskedag er det rød-hvide splitflag hejst på Livø Avlsgaard med kig til Limfjorden. Foran købmanden og de gamle bygninger fra åndssvageanstaltens tid flokkes turisterne ved langborde og Livø-pølser med angus-smag. Lidt ude af vejen springer fire dåhjorte med store gevirer ud over markerne, mens luften vibrerer af lærkesang.

Karsten Kjærgaard viser rundt på sin ø, mens han grunder over situationen. Han er ikke enig i den ’silo-tænkning’ som han mener det er, når man vil adskille natur og landbrug for at fremme biodiversitet. Livøs landbrug er beviset på, at de to ting kan gå hånd i hånd, mener han.

"Jeg synes i al beskedenhed, Livø er et godt eksempel på, at det kan lade sig gøre at drive bæredygtigt agerbrug og frembringe fødevarer i samspil med naturen og miljøet. Hvor vi bidrager til biodiversiteten OG til, at vi får noget at spise! Ville det ikke være et godt signal, at staten gik forrest med det?".

Biologer er glade

Karsten Kjærgaard har ikke fået nye instrukser fra sin arbejdsgiver endnu, og på de sociale medier bølger debatten.

Biologer fryder sig ved udsigten til, at den vilde og uhæmmede natur kan udfolde sig. Omvendt vil SFs Lisbeth Bech Poulsen, som kender Livø fra SFs sommerlejre, gøre sit til, at aftalen ryger, ’så snart vi forhåbentlig får et nyt (og grønt) flertal’, som hun skriver på Facebook.

"Nu må SF og venstrefløjen gøre op med sig selv, om de mener noget med det, når de siger, de vil have mere vild natur", siger Carsten Bach, LA.

Faktaboks

Kort om Livø - naturens stillekupé:

  • Livø er en lille fredet ø i Limfjorden 10 km sydvest for Løgstør, Vesthimmerland Kommune. Øen ejes af Naturstyrelsen.
  • To tredjedele er natur og skov, en tredjedel økologisk landbrug med kødkvæg, naturpleje og ca. 80 hektar agerbrug.
  • Livø var tidligere hjemsted for ’åndssvageanstalten’ den Kellerske anstalt, hvis fredede bygninger nu benyttes af Livø Feriecenter. Øen har kro, købmand, teltplads og havn. Tre familier bor fast på øen, som har ca. 25.000 besøgende om året.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle