Ulvekender: Frygter du ulven, så råb højt

Direktør for Skandinavisk Dyrepark Frank Vigh-Larsen har ingen kendskab til ulve, der har angrebet mennesker. Frygter man alligevel at møde ulven, er der flere ting, man kan gøre, forklarer han.

Som børn har de fleste hørt historien om rødhætte og ulven lige inden sengetid. Historien fortæller, at ulven spiser rødhættes bedstemor. Frygten for ulven sidder dybt i os og vores kultur, forklarer direktør for Skandinavisk Dyrepark Frank Vigh-Larsen. 

"Det er så svært for os at tro på, at ulven ikke er farlig for mennesker, næsten hver gang jeg viser rundt, bliver jeg trukket i ærmet og spurgt, er den virkelig ikke farlig for mennesker?," siger Frank Vigh-Larsen, der hver dag formidler sin viden om ulve til parkens gæster. 

På heden ved Holstebro har der de seneste uger formodentlig været en ulv på rov. Fåreproducent Storålam har mistet i alt 20 får siden sidste efterår. 

Nogle i det område bekymrer sig om, hvis de eller deres børn skulle møde ulven. Hvad gør man?

"Er man utryg, så skal man stå helt stille. Føler man alligevel at ulven kommer for tæt på, så fægt med armende og råb højt. Ulven vil gå uden om mennesker," lyder rådet fra dyreparksdirektøren.

Frygten stammer fra agersamfundet

Helt tilbage, da mennesker levede af agerbrug opstod konflikten mellem os og ulven. Den gang havde en familie måske to får.

"Det betød liv eller død, fordi der var ikke nogen hjælp at hente, hvis ulven havde taget ens mad. Konflikten bestod i, at ulven tog husdyrene - ikke os," understeger Frank Vigh-Larsen.

Forældre skal ikke bekymre sig om deres børn, der leger i naturen i ulveområdet. Der findes historier om ulve, der har angrebet spædbørn i fjerne dele af verden, men det vil aldrig ske i Danmark, forklarer han. 

"Man kan fremprovokerer sådan en adfærd. Jeg har hørt historien fra Indien, om familier, der ikke kunne forsørge deres børn og lagde dem ud til rovdyr. Det er fuldstændigt absurd at det skulle kunne sker her." 

I Danmark skønnes det, at der er en håndfuld ulve i naturen, hvor der er rigeligt med føde. 

"Menukortet for ulve er rådyr og krondyr. Når de begynder at tage husdyr som får, lam og kvægkalve, så er det fordi det er lettere at jage i en indhegning end at spæne rundt efter vildt i skoven," siger Frank Vigh-Larsen. 

Frygter ikke traktoren

Dyreparksdirektøren var en eftermiddag i august ude og køre. På vej fra Lemvig til Thyborøn kom der over marken et dyr luntende. 

"Det var en voksen ulv, der pludselig var blot 50 meter fra os i bilen. Den løb op over en bakke på marken, men så var den som sunken i jorden," beskriver Frank Vigh-Larsen.

Ulvene frygter mennesket, men relaterer ikke maskiner som biler eller traktorer til fare. I tyskland melder landmænd at have kommet tæt på ulve på marken, fortæller han.

"Er man inde i bilen, er de ikke bange, men lige så snart man stiger ud, så genkender de mennesket og flygter."

Forvaltningsplanen for ulve indeholder retningslinjer for, hvornår en ulv udviser anormal adfærd. Det kan være for eksempel, hvis den kommer for tæt på bebyggede områder og ikke er sky over for mennesker. I sådanne tilfælde vil Styrelsen for vand- og naturforvaltning vurderer, om ulven bør skydes.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle