Ung kartoffelavler: "Jeg gør mine forældres ejendom til min egen"

Kartoffelejendommen Stormgaard er blevet optimeret og moderniseret, efter Lasse Christensen har overtaget fra sine forældre.

"Mine forældre sagde, at der ikke var fremtid i landbruget", fortæller Lasse Christensen, der i dag er anden generation på kartoffelbedriften Stormgaard i den nordjyske Vildmose.

Men dengang tog han forældrenes råd til sig og begyndte uddannelse som rustfast klejnsmed. Men en måned inden den sidste eksamen var Lasse Christensen allerede indskrevet på landmandsuddannelsen.

"Jeg kunne simpelthen ikke holde mig væk. Sådan har det været, lige siden jeg var lille. Jeg kan huske, at min mor skrev i kontaktbogen til min folkeskolelærer, at jeg ikke kunne komme i skole, fordi der skulle tages kartofler op. Og det var bestemt ikke mine forældre, der ville have mig til det", siger han smilende bag kontorets mødebord, der er fyldt med hæfter og magasiner med kartofler på forsiden.

Naturlig leder

Da det var givet, at Lasse Christensens plads var i landbruget, begyndte hans virke på Stormgaard også at udvikle sig på eget initiativ.

"Det begyndte simpelthen at skære i øjnene på mig, når noget ikke var effektivt. Jeg fortalte folk, hvis jeg var utilfreds og forklarede, hvordan man kunne gøre det bedre", siger han med en fast håndkant på bordet for at understrege pointen.

"Min far og jeg havde ingen aftale for min stilling på gården. Det kom bare naturligt til mig at tage ansvaret. Så har jeg lige så stille taget mere og mere", lyder det fra manden, der i dag er bedriftens ejer på godt og ondt.

Handlekraften kom til udtryk hurtigt, og Lasse Christensen har allerede måttet afskedige en af gårdens ansatte.

"Det kan virke voldsomt at fyre en person på så småt et sted, men det kan ikke hjælpe noget, hvis jeg som leder kan se, at en medarbejder ikke kan yde 100 procent til den retning, bedriften går i", lyder det prompte.

Investeringer og optimeringer

En stor del af tiden går med at afsøge nye muligheder for at forbedre resultatet. Om det er ændringer i kartoffelsorter, nye metoder til budgetlægning eller kvalitetskontrol, bliver det undersøgt.

"Vi er Global G.A.P certificerede, og det stiller store krav til vores sporbarhed og kvalitet. Det arbejde er for eksempel blevet lettet, da jeg har indført et automatisk registreringssystem i vores traktor", siger han, imens han stolt viser bedriftens omfattende lagringssystem af de forskellige kartoffelsorter frem.

"Lageret er noget af det vigtigste for et specialprodukt som vores. Vi har investeret halvanden million kroner her i sommers på at få det optimeret", lyder det.

kartofler kartoffelavler ung landmand landbrug

Men den jyske sparsommelighed er stadig tydelig i Lasse Christensens tilgang til arbejdet.

"Jeg kunne godt gå ud og købe en spritny maskine til flere millioner, men det gør jeg ikke, hvis jeg kan få en brugt, der fungerer. Jeg vil altid opveje mulighederne i stedet for at gå efter det nyeste", fortæller gårdejeren.

Tager mere kontortid

Med baggrunden som uddannet smed har den unge kartoffelavler en stor palet af evner, der kan bruges i den daglige drift, men det kan også være en ulempe at have fingrene i for mange ting ad gangen, fortæller han.

"For to år siden lavede jeg stort set alting selv, men det har jeg lært af. Det kan ikke hjælpe noget, hvis en håndværker kan gøre det tre gange så hurtigt, - så er min tid mere værdifuld andre steder. Nu er jeg bedre til at uddelegere, selv om jeg altid har et øje med, så jeg kan se, om tingene foregår rigtigt", kommer det med et glimt i øjet.

kartofler kartoffelavler ung landmand landbrug

"Men jeg bruger også en del tid og penge på rådgivning. Selvom man har fået landbruget ind fra fødslen, er det vigtigt med et par skarpe øjne udefra", siger han. Hele arbejdet kan dog koges ned til et altoverskyggende punkt for den nordjyske landmand. Kvaliteten af de gyldne kartofler, der skal spises over hele landet.

"Hvis de smager godt, når de er rå, smager de godt, når de bliver kogt2, siger Lasse Christernsen inden han tager en knasende bid, af en skinnende vildmosekartoffel.

Jeg er landmand, fordi

  • Jeg kan mærke, at det hiver i mig, når jeg er væk fra jorden. Så skal jeg tilbage og samle kartofler eller ud og sprøjte.
  • Jeg har det godt med hele tiden at undersøge, hvilke beslutninger vi skal tage, og det kan man i den her branche. 
  • Når beslutningerne er truffet tager jeg også ansvar for dem.
  • Det er tilfredsstillende at være en del af hele processen fra læggekartoffel til færdigt produkt.

FÅ START-UP GUIDEN "KOM GODT I GANG SOM LANDMAND" 

Overvejer du også at blive selvstændig landmand eller er du midt i processen? Hent vores start-up guide ”Kom god i gang som landmand” her og få inspiration til alle de mange små og store valg, du skal træffe, før du kan kalde dig selvstændig landmand.

Start-up guiden udgives af LandbrugsMedierne i samarbejde med Gjensidige og LMO.

Faktaboks

Blå Bog

  1. 1989: Født
  2. 2010: Uddannet klejnsmed.
  3. 2012: Uddannet landmand.
  4. 2014: Uddannet agrarøkonom.
  5. 2018: Overtager Stormgaard Vildmosekartofler I/S med 50 procent.

Derfor Kandidat: Lasse Christensen

  • Lasse Christensen har formået at tage en familiebedrift og sætte sit eget præg på den med det samme. Han har ikke lysten til at fortsætte i lagte spor, men brænder for at tænke nyt og modernisere i gamle rammer.
  • Han har en dyb forståelse for driften af en kartoffelproduktion. Fra marken, til lageret, salg og administration forstår Lasse at danne overblik over og effektivisere.
  • Kærligheden til det manuelle arbejde og jordens luner er enorm, og der er ingen tvivl om, at han elsker sit arbejde.

3 gode råd

  • Forretning: Det er det mest grundlæggende i din ejendom. Vil du være landmand, skal du kunne tjene penge på bedriften. Ellers kan du ikke overleve.
  • Uddelegér: Hvis du giver plads til andre, der kan løse en opgaver bedre end du selv, vil det være en fordel for alle. SÅ kan du bruge din tid dér, hvor du er bedst.
  • Tænk nyt: Udfordr dig selv hver dag, så du ikke kommer til at sidde fast i samme spor. Hav øjnene åbne for nye muligheder, og analyser dem grundigt.

5 år fra nu

  1. Større bedrift: Der er en del producenter i området, der skal sælge jord fra i fremtiden, så jeg holder øje. Det er nok en typisk landmandsindstilling, at jeg ikke vil være mindre end naboen, men jeg kan også se en reel mening i at vækste på Stormgaard.
  2. Andre produkter: Jeg er allerede i gang med at undersøge, om vi kan lave forretninger, der er lige så holdbare som kartoflerne. Sidste påfund er et projekt med jordskokker, som vi venter på resultatet af.
  3. Mindre arbejde: Jeg holder ikke til at arbejde i døgndrift. Jeg vil også have tid til lidt ferie, så det skal der arbejdes mod i de næste år. 

Emneord

Overblik: Årets unge landmand

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle