Ung landmand savnede landbruget: Nu pendler han fra indre København

Jesper Mols Hansen var netop flyttet til storbyen, da han begyndte at savne landbruget. Nu er han med til at høste vinterbyg på Tilsbæk.

Det er anden høst, Jesper Mols Hansen er med til på Tilsbæk i Slangerup, siden han rykkede fra Jylland til København for lidt over et år siden.

Der gik nemlig ikke længe, før han savnede det landbrugsliv, han lige var flyttet væk fra. 

"Jeg er jo født og opvokset på en gård i Jylland, og uddannet landmand. Da jeg flyttede til Nørrebro i København, savnede jeg det ret meget, så da jeg så jobopslaget på Tilsbæk, søgte jeg det. Men det er atypisk at være landmand på Nørrebro - jeg tror da heller ikke der er ret mange af mine naboer i opgangen, der er landmænd", siger Jesper Mols, der arbejder fuldtid på Tilsbæk.

Tidlig men fornuftig vinterbyg

I år starter han høsten med en tidlig vinterbyg, fordi siloen løb tør for foder henover natten i sidste uge. Bedriften der drives af Michael Nielsen har 450 hektar planteavl og en besætning på 850 Antonius søer, der årligt giver 26.000 smågrise.

"Det var ikke med god vilje, at vi startede sidste mandag med at høste vinterbyg. Men siloen løb tør, så vi tog det, der var mest modent, og så kørte vi egentlig hjem igen, for resten var knapt nok modent. I dag er vi så startet op igen", siger Jesper Mols Hansen.

De fik høstet 3,5 hektar ud af 85 hektar vinterbyg. Den første bid gav et fint udbytte på 7,5 tons per hektar og en vandprocent på 17,5. Udover Tilsbæk er Michael Nielsen i markfællesskab med Christoffer Mouritsen i TH Markservice, hvor de tilsammen driver 1000 hektar.

Barndomsgården er solgt

Jesper Mols Hansen har ved siden af sin landmandsuddannelse spillet en del musik. Hans venner fra musikken begyndte så småt at rykke til København, og da Jesper Mols Hansens kæreste også legede med tankerne om at studere i København, så rykkede de sammen ind i en lejlighed på Nørrebro.

"Det var ikke planen, at jeg skulle tilbage til landbruget endnu. Jeg ville egentlig begynde at læse igen, men så savnede jeg landbruget og fik det her job", fortæller Jesper Mols Hansen.

Hans fars bedrift i Jylland er lige blevet solgt, hvilket også gør, at Jesper Mols Hansen ikke har travlt. Han har nemlig ikke en bedrift, som han skal hjem og overtage.

"Hvis du spørger mig lige nu og her, så skal jeg ikke være selvstændig landmand. Det er mange penge at skrabe sammen, når man skal købe, og så ved jeg heller ikke, om jeg ville byde min familie at have så travlt hver dag. Lige nu nyder jeg, at jeg har fri kl. 16 uden for højsæsonen", siger han.

Fremtiden skal være ude på landet

Lige nu drømmer Jesper Mols Hansen om, at blive driftsleder et sted, hvor der er gang i den, siger han. Inden han når så langt, har han også en plan om at studere en form for økonomi - måske i Odense.

Inden han lægger sig helt fast på det, er han i hvert fald fast besluttet om sin fremtidige bopæl.

"Jeg skal helt sikkert ud på landet og bo, når jeg er færdig i København", siger han.

Med de indsendte billeder deltager Jesper Mols Hansen i 'Skyd Høsten bedst'.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din viden om høstsikkerhed i høstquizzen og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air 2 drone til en værdi af 7.990 kr. Prøv høstquizzen her: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Skyd høsten 2020 - Sådan gør du

Skyd høsten bedst:

  • Præmien er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.
  • Ugevindere får tilsendt en stor Skyd høsten-lagkage, værdi 1.000 kr.
  • Ugevindere trækkes fra uge 28.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om en Beolit 17 ultimativ bluetooth-powerhøjtaler til værdi af ca. 4.000 kr.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller Traktortech, værdi op til 1.492,50 kr.

Skyd høsten først:

  • Skyd en af de 13 afgrøder først og vind et SuperGavekort til GoGift, Danmarks største gaveportal på 800 kr.
  • Årets 13 afgrøder: Vinterbyg, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug, havre, alm. rajgræs, rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver, spinat til frø og hestebønner.

Skyd bedste video:

  • Skyd bedste høstvideo og vind en Apple IPhone 11 Pro 64GB til værdi af ca. 8.499 kr.
  • Videoen må maks. være 6 minutter lang og må ikke indeholde musik, du ikke har rettigheder til.

Sådan deltager du:

Emneord

Skyd Høsten 2020

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle