Unge landmænd i politisk mesterlære

En politisk workshop over fire aftener rundet af med en eksamen skulle gøre unge landmænd bedre klædt på til at takle politikere og resten af omverdenen i fremtiden.

Fem grupper studerende fra Bygholm Landbrugsskole var mandag til en eksamen, som var kulminationen på en politisk workshop, de har deltaget i over fire aftener. Tanken bag pilotprojektet er få flere unge landmænd til at interessere sig for landbrugspolitik og give dem et indblik i de politiske processer og håndværket bag.

"Jeg tror, det har været en øjenåbner for mange, hvordan det politiske system fungerer. Rigtig mange ting skal gå op i en højere enhed. Det handler om alliancer, om kommunikation og om timing. Vi kommer til at køre videre med det her, og jeg håber, at andre også tager det op. Der er virkelig behov for at man engagerer sig og bakker op om fælleskabet", sagde LU-formand Niels Skovgaard, der er en af primusmotorerne bag projektet, efterfølgende.

Niels Skovgaard var meget tilfreds meget arrangementet og mente at det giver stort håb for fremtiden.

"Det er sindssygt vigtigt, fordi vi mange gange er i mindretal i forhold til de her dagsordener, og siden valget i 2019 har det været de unges grønne dagsorden, der har vundet, men det har været de unge fra byerne. Derfor er vi nødt til at være nogle unge landmænd, der kan komme med konstruktivt modspil, ellers vinder vi ikke".

Erfarne censorer

De studerende præsenterede deres bud på en løsning på en på forhånd defineret case, en indgået aftale om, at alle kommuner skal omlægge mellem 10-50 procent omdriftsareal til natur. Selv om der var enighed om nogle ting, var der også meget forskellige bud på, hvordan opgaven skulle løses.

Censorgruppen bestod af formand for Landboungdom, Niels Skovgaard, tidligere formand for Landbrug & Fødevarer Martin Merrild og EU-parlamentariker for Venstre, Asger Christensen.

Efter en grundig votering gav censorerne de unge landmænd nogle ord med på vejen og der var forskellige guldkorn at hente.

"Jeg er tit blevet spurgt: Hvordan får man politisk indflydelse, og hvis jeg skal svare ultrakort på det: Ved at plage på en begavet måde. Alle der har været børn eller har børn kender det - man bliver bare ved. Det gælder om at plage på en måde, så man ikke bliver afvist. Jeg har siddet på begge sider af bordet, og derfor ved jeg, at det med at plage på en begavet måde, det virker", sagde Martin Merrild.

Selvom der ikke var fuldstændig enighed hos censorerne var der god stemning.

Fantastisk arrangement

Der var bred konsensus om, at arrangementet var en succes.

"Jeg er vild med, at Landboungdom går ind i det på den her måde", sagde Martin Merrild og fortalte, hvorfor han mener, det er så vigtigt med engagement fra de unge.

"Man skal dyrke politiske interessevaretagelse som en disciplin i sig selv som en del af det at være landmand. Vi bliver så få landmand, og vi kommer til at fylde så meget i lokalsamfundet. Vi skal ikke alle sammen være bestyrelsesmedlem eller formand for en landboforening, men vi skal alle sammen som landmænd være i stand til at opføre os på en klog og fornuftig måde i forhold til vores omgivelser".

Og Asger Christensen var på linje med ham.

"Jeg synes, det er virkelig interessant, at man kan samle så mange unge landmænd for at diskutere, hvordan vi får politisk indflydelse, for det er ikke noget, der kommer af sig selv. Den største udfordring de kommende år bliver at få nok unge mennesker til at varetage de politiske interesser uanset om det er kommunalpolitik eller i landboforeninger. Engagér dig, ellers er der andre, der får indflydelse", understregede Asger Christensen.

Politisk glød

Blandt de studerende i vindergruppen var der enighed om at det har været spændende at lære noget nyt

"Det er med til at tænde en politisk glød. Det er fedt at få hele opbygningen med landbrugspolitikken, og så er det vildt at Martin Merrild og Asger Christensen stiller op. Det er to, der ved en del om politik, og det gør, at man lige ’opper’ sig lidt", lød det fra gruppen.

Fem grupper fremlagde deres bud på løsningen på opgaven.

Faktaboks

Politisk interessevaretagelse

  • Pilotprojektet er lavet i samarbejde mellem Landboungdom, Bygholm Landbrugsskole og Østjysk Landboforening.
  • Det løb over 4 aftener, hvoraf den ene var eksamen.
  • Afholdt hos Østjysk landboforening, Landbrugets hus i Horsens.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle