Venstre om kvælstofrapport: Det går den rigtige vej

Venstres Erling Bonnesen mener, at regeringen griber det helt forkert an, når den varsler markant indsats på kvælstofområdet næste år.

At regeringen nu på baggrund af de nyligt offentliggjorte Novana-tal for kvælstofudledningen i 2018 vil "styrke indsatsen markant", falder ikke i god jord hos Venstres landbrugsordfører Erling Bonnesen. 

Udledningen er faldet med 2.000 ton kvælstof i 2018, viser tallene, og det har fået miljøminister Lea Wermelin (S) til at udtrykke sin bekymring, kritisere Landbrugspakken og varsle øget indsats på området næste år.

"Jeg bliver voldsomt bekymret for landbruget, når jeg ser, at regeringen angriber landbruget på et unødvendigt grundlag. Det kan få store konsekvenser for hele fødevaresektoren", siger ordføreren.

"den rigtige vej"

Ikke kun regeringen kritiserer udvikling og Landbrugspakken, det gør Enhedslistens Søren Egge Rasmussen også. Til Altinget siger han, at "man roligt kan sige, at Landbrugspakken ikke har virket positivt over for vandmiljøet".

Erling Bonnesen mener dog, at udledningen med det seneste fald går den rigtige vej og derfor ikke bør udløse stramninger fra regeringen.

"Udover at vi kan konstatere, at der er tale om et fald, så er det faktiske tal endnu større, fordi tallene fra rapporten er beregnede, så de tager højde for vejrsituationen, som i 2018 var meget tørt".

vådområder skal rulles ud

Men man er vel nødt til at sammenligne de beregnede tal og ikke de faktiske, når vejret kan påvirke dem i begge retninger?

"Det anfægter jeg heller ikke, men jeg konstaterer, at der er sket et fald, uanset om vi ser på beregnede eller faktiske tal", siger ordføreren.

Udledningen er faldet fra 59.000 ton i 2016 til 58.000 sidste år. Så selvom du siger, at retningen er rigtig, er det så nok?

"Tallene falder. Og skal de falde mere? Ja, det skal de, når f.eks. vådområderne bliver rullet ud, men der har vi jo set udfordringer med at få det igang. Derfor var det også mere rimeligt, at ministeren sagde til sin styrelse, at der nu skal hul igennem for at få flere minivådområder godkendt. Samarbejde og dialog ville give mere fart på", siger Erling Bonnesen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle