Venstre: Ufatteligt at minister ikke dukkede op på møde med minkbranchen

Venstres erhvervsordører, Torsten Schack Pedersen, opfordrer regeringen til at tone rent flag om minkavl og ikke indføre et de facto forbud ved at opstille et urealistisk scenarie for minkavl i Danmark.

Det er uanstændigt, at fødevareminister Rasmus Prehn ikke deltog på afgørende møde onsdag, hvor myndighederne kom med deres bud på fremtidige corona-restriktioner for minkbranchen.

Sådan lyder det fra Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen.

- Jeg er dybt fortørnet over, at Rasmus Prehn ikke dukkede op til mødet med minkbranchen. Det er uanstændigt, at ministeren ikke vil se minkbranchen i øjnene, efter man har udryddet hele erhvervet og nu skal diskutere en mulig genstart, siger erhvervsordføreren og fortsætter:

- Jeg går ud fra, at ministeren er bekendt med de frustrationer, branchen har, og så er det for mig ufatteligt, at han ikke dukker op og lytter til avlernes bud på, hvordan de kan komme i gang igen. Det er så arrogant, og man bliver trist over den behandling, som minkavlerne udsættes for, siger han.

Mødet med branchen foregik onsdag eftermiddag og altså alene med repræsentanter fra embedsværket.

På mødet præsenterede de forskellige myndigheder deres krav til restriktioner, når det midlertidige forbud mod minkavl udløber ved udgangen af året.

Lav risiko

Det præcise katalog af krav har været efterspurgt af branchen og politikere, lige siden SSI kom med sin risikovurdering om minkhold for tre måneder siden.

Den beskrev, at der kun vil være en lille risiko for, at der opstår en bekymrende minkvariant.

Kravene til fremtidige restritktioner var ifølge Danske Minkavlere så rigide, at de de facto ville umuliggøre minkproduktion i Danmark. Repræsentanter fra Danske Minkavlere valgte derfor at forlade mødet.

Ifølge LandbrugsAvisens oplysninger handler kravene blandt andet om 60 svælgprøver ugentligt fra minkbesætningerne på døde dyr foretaget af Fødevarestyrelsen, daglige kviktest af medarbejderne suppleret af to ugentlige PCR-test.

Desuden skal de minkansatte bære såkaldte FFP3-masker. FFP3-masker må imidlertid kun bruges tre timer om dagen.

Forstår branchens frustrationer

Og Torsten Schack Pedersen forstår branchens frustrationer over de krav, man vil sætte op overfor minkbranchen. 

- Ifølge SSIs egen risikovurdering er risikoen meget lav ved at minkavl genoptages i Danmark, og derfor bør det selvfølgelig også være muligt, som det også er i andre EU-lande. Jeg efterlades med det indtryk, at regeringen vil påføre så store omkostninger, at det reelt ikke er muligt at genstarte minkproduktionen i Danmark, siger han og kommer med en opfordring til regeringen:

- Hvis regeringen ønsker at forbyde minkavl, så må de tone rent flag, og hvis ikke må de sætte et realistisk scenarie op for fremtidig minkavl, siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle