Video: Majshøster høster kun hanplanter

Speciel maskine høster kun hanplanterne ved avl af majsudsæd.

Langt de fleste af de majssorter, der anvendes i landbruget, er hybrid-sorter. Ved fremavl af hybridsorts-udsæd høstes der kun udsæd på nogle planter, hunplanterne, som er blevet bestøvet af andre planter, hanplanterne. Herved sker en kontrolleret overkrydsning af sorterne, således at alle udsæds frø for næsten samme genetik. 

Majs er normalt selvbestøvende og alle planter har derfor både han og hunblomster . Ved fremavl dyrkes eksempelvis fire ud af seks rækker majs med hunplanter og to rækker med hanplanter. Lige før blomstring slåes blomsterstanden i toppen af hunplanterne af. Herved undgåes selvbestøvning. Hunplanterne bliver istedet bestøvet af hanplanter som vokser i rækkerne ved siden af.

Smørprisen tager igen markant rutsjetur Kvæg 14. december · 10:11

Når bestøvningen er overstået skal hanplanterne fjernes. Til denne opgave har smedefirmaet Brochard opbygget en speciel maskine. Maskinen er opbygget over en enhed, der ligner en selvkørende sprøjte, men istedet for tank og bom er der bagpå blevet monteret et vognlad med tip.  Foran hjulene er der montereret to hydrauliskdrevne majssnittere, der blæser de snittede hanplanter op i tipladet.

Maskinen kan med sin store frihøde køre henover hunplanterne, mens hanplanterne høstes til helsæd. Hunplanterne høstes senere ved modenhed. Majsfrøene, der bliver til udsæd,  vil nu, på grund af den kontrollerede krydsning, både have genetik fra han og hunplanterne.

Emneord

video

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu