Ægekspert: Der er mindst dioxin og PCB i buræg

I alle undersøgte danske æg ligger indholdet af dioxin og PCB under 25 procent af de tilladte grænseværdier.

Der er tre gange så meget dioxin og PCB i svenske økologiske æg, end der er i konventionelle svenske æg.

Det konkluderer en svensk endnu ikke offentliggjort rapport, som er blevet lækket og omtalt i den svenske avis Lantbruk & Skogsland og omtalt på landbrugsavisen.dk her i går.

Rapporten, der er skrevet af det svenske Levsmedelverket, der svarer nogenlunde til danske Fødevarestyrelsen, fremlægges først officielt om nogle dage.

Men er der også tre gange så meget dioxin og PCB i danske økologiske æg end der er i konventionelle æg? Og hvor kommer dioxin og PCB i æggene fra?

Det har vi bedt konsulent Niels Finn Johansen, Seges, om at svare på. Niels Finn Johansen arbejder med både økologisk og konventionel produktion af æg, og han er medlem af EU-kommissionens rådgivergruppe for økologisk jordbrugsproduktion.

Er der også tre gange så meget dioxin og PCB i danske økologiske æg sammenlignet med konventionelle æg?
"Der er dioxin i danske æg fra både økologiske, fritgående og burhøns. 
Vi har to undersøgelser, der er foretaget af Fødevareregionerne af æg på ægpakkerier i 2012 og i 2015. Undersøgelserne viste, at der var mere dioxin og PCB i økologiske æg, end der var i æg fra fritgående høns og burhøns," siger konsulent Niels Finn Johansen, Seges.

"Undersøgelserne viser, at når det gælder dioxin, var der i 2012 i runde tal henholdsvis 2 og 3 gange så meget dioxin i de økologiske æg, som der var i æg fra fritgående høns og burhøns, og at der i 2015 var 0,5 og 2,5 gange så meget dioxin i de økologiske æg."

"Når det gælder PCB, var der i 2012 i runde tal henholdsvis 5 og 12 gange så meget PCB i de økologiske æg, som der var i æg fra fritgående høns og burhøns, mens der i 2015 var 0,5 og 6 gange så meget PCB i økologiske æg."

"Men det er vigtigt at pointere, at i alle de undersøgte typer æg lå indholdet af dioxin og PCB under 25 procent af de tilladte grænseværdier," siger konsulent Niels Finn Johansen, Seges.

I alle tilfælde var der mindst indhold af dioxin og PCB i æg fra burhøns, fremgår det af de to undersøgelser fra Fødevareregionerne i 2012 og 2015.

Hvorfor er der mere dioxin og PCB i økologiske æg i Danmark?
"Det skyldes primært, at hønsene går udenfor, og især hvis de går i nærheden af gamle industriområder eller forbrændingsanstalter, hvor produktion eller forbrænding af affald har udviklet dioxin og PCB. Hønsene går og pirker i jorden og spiser larver og insekter, der formentlig indeholder dioxin og PCB."

"Fiskemel bidrager også med dioxin og PCB, men slet ikke i samme grad som i Sverige, hvor fiskemelet formodentlig stammer fra Østersøen, mens det danske fiskemel for det meste kommer fra Nordsøen."

Overskrider indholdet af dioxin og PCB i danske æg de danske grænseværdier?
"I de undersøgelser, der er foretaget af økologiske æg, er der ikke set overskridelser af de danske grænseværdier."

"Men Fødevarestyrelsen har i 2013 undersøgt 30 små ikke erhvervsmæssige gårde, hvor hønsene går ude meget af tiden. Undersøgelsen viste, at indholdet af dioxin og PCB var over grænseværdierne på fire gårde, og at dioxinindholdet lå over indgrebsværdierne på seks gårde. Salget af æg fra de fire gårde blev derfor stoppet, og på de seks gårde skal Fødevarestyrelsen forsøge at finde årsagen til forureningen. Ingen af gårdene med overskridelser var økologiske."

Kan man ikke stoppe med at give fiskemel til økologiske æglæggende høner?
"Nej. Økologiske høns må ikke få den lisvigtige aminosyre methionin på syntetisk form. Derfor får de fiskemel, som har et stort indhold af methionin."

"Men det er heller ikke fiskemel, der er den største kilde til dioxin og PCB i danske æg. Den største kilde er, at hønsene går ude, og at de pirker i jorden og spiser larver og insekter."

Faktaboks

Kontrol for dioxin og PCB

Der sker en løbende kontrol af indhold af dioxin og PCB i æg leveret til de autoriserede danske ægpakkerier.   

De danske fiskemelsfabrikker er under streng kontrol for dioxin og PCB, og fiskene kommer primært fra Nordsøen/Skagerak, hvorfor det ikke anses for sandsynligt, at fiskemel er den primære kilde til dioxin og PCB i æg.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle