Klimapakke kan koste milliarder af kr. og 15.000 job

Danmark skal strække sig meget længere end vores samarbejdspartnere i EU for at opfylde dagens klimakrav fra EU, siger Landbrug & Fødevarers viceformand Lars Hvidtfeldt.

Landbrug & Fødevarer er meget bekymrede over EU’s klimaudspil i dag. Ifølge viceformand Lars Hvidtfeldt tager den danske fødevareklynge gerne sin del af klimaansvaret, og dansk landbrug er fuldt indstillet på at blive så klimaeffektivt som overhovedet muligt, uden at det skal koste danske arbejdspladser.

»Men dagens udspil fra EU-Kommissionen er desværre lige det, vi havde frygtet. Kravene fra EU kan blive meget dyre for det danske samfund. Alene i fødevaresektoren risikerer pakken at koste 15.000 arbejdspladser og mistede eksportindtægter for 10 mia. kr. årligt,« siger Lars Hvidtfeldt.

39 procent reduktion

Med udspillet lægger kommissionen op til, at Danmark skal mindske klimagas-udslippene med 39 procent i 2030 i forhold til, hvad niveauet var i 2005.

»De krav ligger langt over forpligtelserne for vores samarbejdspartnere i EU. Udspillet tager desværre langt fra tilstrækkeligt hensyn til, hvor det vil være billigst at reducere udledningerne. Derfor mener vi også, at forslaget er på kant med den aftale, EU indgik på COP-21 i Paris i december om, at klimainitiativer ikke må true fødevareproduktionen,« siger Lars Hvidtfeldt.

Han henviser til, at Danmark allerede i årene inden 2005 har gennemført mange af de klimainitiativer, som andre EU-lande først nu skal i gang med.

»På den måde kan man sige, at Danmark har høstet de lavthængende frugter uden at få kredit for det. Tilbage er kun de vanskelige og omkostningstunge klima-initiativer. Det er nu en gang lettere at skifte brændsel fra kulpiller til træpiller, som vi har gjort herhjemme, end det er at få køer til at holde op med at prutte,« siger Lars Hvidtfeldt.

Allerede klimaeffektiv

Lars Hvidtfeldt peger også på, at fødevareklyngen i Danmark allerede i dag har en af de mest klima-effektive fødevaresektorer i verden.

»Danmark er et af Europas klimafyrtårne, men det får vi ingen kredit for. Tværtimod straffer EU lande som Danmark, der allerede tidligt tog et stort klimaansvar. Nu skal vi levere en større del af en lille kage, mens andre lande slipper meget billigere - med et lille stykke af en stor kage,« siger han.

Opgave for regeringen

L&F opfordrer derfor regeringen til at rette op på den skæve fordeling af byrderne mellem EU-landene.

»Vi havde allerhelst set, at landbruget i hele EU blev mødt med et fælles mål, men sådan er det desværre ikke blevet. Hvis ikke regeringen kan få sænket kravene til Danmark, må den i stedet forsøge at få så fleksible vilkår som muligt for, hvordan kravene kan opfyldes,« siger Lars Hvidtfeldt.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle