Udflytning af statsjob billigere - for kun få vil med

Færre end forventet flytter med deres arbejdsplads fra København, når staten rykker ud i landet. Det gør omkostningerne lavere.

Færre statsligt ansatte end forventet rykker teltpælene op og rykker til provinsen, når statens styrelser og myndigheder i disse år rykker jobs ud af København.

Det betyder, at den omfattende udflytning bliver billigere end forventet. For staten skal så betale langt færre flyttegodtgørelser, flyttebiler og andre omkostninger i forbindelse med medarbejdernes boligskifte, end ellers budgetteret.

Det skriver Altinget, der har gennemført en større rundringning til de myndigheder, der skal flytte ud.

En af de reducerede flytteregninger er Kystdirektoratets Styrelse for Vand- og Naturforvaltning, hvor man forventede at rykke ni af 15 ansattee med til Lemvig. Men kun en enkelt rykkede med, og det barberede regningen fra 4,1 mio. kr. til 1,6 mio.

"Hvis flere havde flyttet med, havde der været forskellige udgifter forbundet med det," oplyser Kystdirektoratet via Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning til Altinget.

"De medarbejdere, der ikke ville flytte med, skulle have foretaget en del tjenesterejser til Lemvig indtil deres fratræden. Men det viste sig, at flere medarbejdere meget hurtigt fandt arbejde i København og fratrådte," oplyser Kystdirektoratet via Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning

Ikke kun positivt med besparelser

Hos Geodatastyrelsen, der på tirsdag rykker til Nørresundbyer regningen for flytningen af 94 stillinger reduceret fra 46,7 mio. kr. til 39,4 mio. kr. Det er dog ikke udelukkende positivt, fortæller styrelsens direktør Pia Dahl Højgaard til Altinget:

“Geodatastyrelsen forventer lavere omkostninger til personale i 2016. Det skyldes, at vi ikke har været i stand til at ansætte og oplære nye medarbejdere i samme tempo, som de erfarne medarbejdere har forladt os," siger hun.

Planen var, at der skulle køres med dobbeltbemanding i en overgangsperiode. Men det har taget længere tid end ventet at rekruttere nye medarbejdere - og en del medarbejdere er forsvundet hurtigere end forudsagt. Det har ført til videnstab.

Samme melding har tidligere været fremme fra NaturErhvervssstyrelsen, der i september fortalte, at de forventede at være påvirket i flere år på grund af udflytningen. Flere end forventet har nemlig sagt deres stillinger op og oplæringen af de nye tager tid og forsinker samtidig sagsbehandlingen. Blandt andet af støtten til landmændene.

"Det er de erfarne, der går ud af døren, og de erfarne, der er tilbage, skal lave de svære, komplekse sager og lære de nye op, så der opstår nogle flaskehalse, og det kommer der til at gøre noget tid," sagde direktør Jette Petersen i september til Landbrugsavisen.dk

Samlet er skønnet for udflytningen reduceret fra 910,4 mio. kr. til nu 886,9 mio. kr. Dette omfatter ikke eventuelle ændringer i de varige udgifter med at drive styrelserne. Udflytningen af statslige arbejdspladser til provinsen skal ifølge den seneste plan været fuldt gennemført i 2019.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle