Udflytning forsinker støtte til landmænd - styrelse ramt i flere år

NaturErhvervstyrelsen forventer ikke, at de kan klare grundbetalingen til landmænd lige så hurtigt i år som sidste år. Årsagen er kompetencetab, fordi dele af styrelsen er rykket til Sønderborg.

Allerede nu har det haft betydning for landmænd, at NaturErhvervstyrelsen har flyttet udbetalingsfunktionen til Augustenborg ved Sønderjylland. Udbetalingen af miljøstøtte er således forsinket, meldte NaturErhvervstyrelsen sidste uge.

Nu fortæller Jette Petersen, direktør for NaturErhvervstyrelsen, at udflytningen kan få betydning i flere år fremover.

”Det kommer til at tage et par år, før vi er oppe på lige så stor effektivitet,” siger Jette Petersen til Landbrugsavisen.dk.

Cirka 110-120 medarbejdere har sagt op, fordi de er udflytningsramte, og samtidig skal nye medarbejdere læres op. Resultatet er en midlertidigt kompetencetab – og forsinkelser i udbetalinger. Af medarbejderne, der har sagt op, har 36 dog fået job i andre dele af organisationen, der ikke er berørt af flytningen.

”Det er de erfarne, der går ud af døren, og de erfarne, der er tilbage, skal lave de svære, komplekse sager og lære de nye op, så der opstår nogle flaskehalse, og det kommer der til at gøre noget tid,” siger direktøren.

NaturErhvervstyrelsen forsøger at mindske konsekvenserne for landmænd.
 
”Vi ved godt, at de er enormt pressede derude, og det betyder altså noget for dem, om støtten udbetales rettidigt,” siger Jette Petersen.

Hun fortæller, at styrelsen fortsat forsøger at forbedre de digitale systemer, hvilket gerne skulle pege i den anden retning og øge effektiviseringen.

Fokus på grundbetalingen

Hektarstøtten er den helt store post i landbrugsstøtten, og NaturErhvervstyrelsen fortæller, at de har et skarpt fokus på at få udbetalt den til tiden. Således holder styrelsen fast i målet om at få udbetalt 90 procent af grundbetalingen inden nytår.
 
”Vores grundbetaling er den aller-allervigtigste,” siger Jette Petersen.
 
Sidste år udbetalte de 95 procent af støtten inden nytår, men det forventer Jette Petersen ikke, at styrelsen når op på i år.
 
”Nej, det tror jeg ikke. Det er blandt andet i lyset af flyttesituationen, at vi har nedjusteret til 90 procent inden nytår. Hvis vi kan nå mere, så gør vi det, kan jeg love dig for,” siger hun.
 
Der skal i alt være cirka 370 ansatte på Augustenborg, og håndværkere og andre er i fuld gang med at sætte systemerne op og ansætte.I september regner styrelsen med at have 140 ansatte ved Sønderborg, og i januar regner de med at være 200. Til sommer vil der være omkring 320 og derefter vil de komme op på makskapaciteten, når slottet er helt færdigrenoveret i 2018 eller 2019.
 
Projektet er der god fremdrift i, siger Jette Petersen, og der er et godt rekrutteringsgrundlag, siger hun.
 
I efteråret regner NaturErhvervstyrelsen med at varsle opsigelser af de ansatte i København, hvis stillinger skal flyttes til Sønderjylland, for endeligt at lukke de berørte afdelinger i Københavns centrum til sommer.

 

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle