Arla-direktør: Mælkemarkedet holdes tilbage

Store lagre af skummetmælkspulver i USA og Europa holder mælkeprisens vækst nede.

Egentlig er der flere gode grunde til, at mælkemarkedet burde vækste, siger Thomas Carstensen, Arlas direktør for råvarehandel.

De seneste uger har da også budt på stigninger i mange varekategorier på næsten alle europæiske markeder.

"Når det er sagt, så er hele proteinmarkedet stadig i problemer," siger Thomas Carstensen.

Der er store skummetmælkspulverlagre i Europa, ligesom der i USA er store lagre af både pulver og ost. Ligesom i Europa har de kriseopkøbsprogrammer.

"Den stabilitet og vækstmulighed, der er, bliver jo lidt begrænset af, at der er de lagre, der også skal afsættes," siger handelsdirektøren.

Medvirkende til at holde låg på prisen er New Zealands høje mælkeproduktion de seneste måneder.

"De startede med at sige, at de ville få syv procent mindre mælk for 16/17-sæsonen. Nu siger de, at det er minus to eller minus tre procent," pointerer Thomas Carstensen.

"Den stabilitet, der er, er god, men der er flere produkter på verdensplan, der skal sendes ud og forbruges," siger direktøren.

De seneste tre auktioner har den globalt toneangivende mejeriauktion, Global Dairy Trade, set stigninger. Derfor virker det måske mærkeligt, at Arla nu sænker mælkeprisen med en eurocent. Dog har GDT oplevet fald i marts, pointerer Thomas Carstensen. Samtidig er prisstigningerne sket inden for primært sødmælkspulver og ost. Ikke på skummetmælkskategorien.

Så spiller det ind, at mængderne, der udbydes, er lave. Lige nu er New Zealand i efterårssæsonen.

"Det, man skal huske ved GDT, er, at vi er inde i en absolut lavsæson," siger han og begrunder med, at lige nu sælges varer, der afsættes, mens New Zealand er i vintermånederne.

Generelt er markedet dog positivt:

”Vi ser positivt på det, for vi kan se, at prisændringerne fra uge til uge er ikke store. Så der er et stabilt marked, når vi kigger hen på sommeren og efteråret,” siger Thomas Carstensen.

”Det vi generelt ser er, at vi har et marked også uden for Europa, der er præget af meget store svingninger, men vi kan se, at Kina har en relativt god import i øjeblikket. De er kommet ud af den periode, de havde med store lagre,” pointerer han og nævner også god efterpørgsel på de øvrige asiatiske markeder.

Den stigende oliepris er også positiv.

”Vi har set, at de olieproducerende lande ikke er så aktive, som de var tidligere, men vi er kommet ud over den situation, vi havde sidste år, med at olieprisen var meget lav. De markeder reagerer derfor mere positivt, og de begynder at trække varer,” siger Thomas Carstensen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle