Dyrlæger får lille plus efter hårdt år

LVK kommer ud af 2016 med et tilfredsstillende resultat og fremgang i antallet af kvægbrugskunder blandt især de store besætninger.

»Hvis man skal sige noget som helst positivt om økonomien i 2016, så må det være, at nu må bunden være nået, og herfra kan det kun gå fremad.«

Sådan lød det fra formanden for LVK, Peter Hjort Jensen, da han tidligere i dag aflagde beretning på årsmødet på Nordjyllands Landbrugsskole nær Nibe.

Men heldigvis rettede økonomien sig hen over året for de store animalske driftsgrene kvæg og svin, som nu kommer ud med årsresultater bedre end forventet, men langtfra tilfredsstillende.

Det samme gælder for LVK med et overskud på 606.000 kroner mod et minus på 1,45 millioner kroner året før.

Dyrlægehonoraret steg ikke i 2016, men LVK varsler en prisstigning i 2017 på en procent, mens medlemskontingentet forbliver uændret.

Fremgang hos de store besætninger

LVK har nu 1.629 medlemmer og 1.894 rådgivningsaftaler. Dertil kommer 224 fjerkrækunder. Ved årets udgang talte staben 43 dyrlæger i alt eller to færre end ved udgangen af 2015.

Det er på svineområdet nedskæringen er sket, idet især LVK-kvægdyrlægerne i 2016 har haft en positiv udvikling med en stigning fra 467 til 475 rådgivningsaftaler. Det er især blandt de store besætninger, nye aftaler er kommet til, idet antallet er køer er steget fra 87.200 til 91.700.

Det svarer til en markedsandel på 18 procent af den danske malkekvægsbestand, og ifølge LVKs kvægsbrugsfaglige chefdyrlæge Kenneth Krogh vil det tal formentlige stige som følge af det bedriftsnære sigte i rådgivningen, som medlemsejerskabet giver.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle