EU’s klimakrav til Danmark er værre end frygtet

Danmark skal reducere udledningen af drivhusgasser med 39 procent i forhold til 2005. Det er mere end de 37-38 procent, mange havde forventet.

Danmark bliver spændt hårdt for klimavognen med EU’s nye udspil om krav til reduktion af udledning af drivhusgasser, der kommer i dag. Ifølge Tobias Gräs ved Landbrug & Fødevarers Bruxelleskontor skal Danmark reducere udledningen med 39 procent i forhold til 2005.

EU’s mål er at reducere udledningen af drivhusgasser med 30 procent. Men ikke alle lande skal udlede lige meget. EU-kommissionen har lavet en fordelingsnøgle, så lande med højt BNP skal levere mere end lande med lavt BNP, men samtidig ser man på omkostningseffektiviteten i at reducere udledningen.

Skulle Danmark reducere i forhold til omkostningseffektivitet ville tallet være 31 procent, men når det gælder BNP skulle det være over 40 procent. EU har dog sat et maksimum på 40 procent.

”Det tyder på, at man i forslag vægter et lands rigdom mere end et lands omkostningseffektive evne til at reducere Vi har fået en mindre rabat end forventet i forhold til omkostningseffektivitet,” siger Tobias Gräs.

Der er dog også nogle formildende omstændigheder i forlægget fra EU-Kommissionen.

Det formildende ligger i muligheder for fleksibilitet. Fleksibiliteten ligger i, at man vil kunne flytte nogle kvoter fra industrien til landbruget – hvis man altså kan blive enige. Et land vil også kunne godskrives for at gemme CO2 i jorden i skove og enge, og man vil kunne købe kvoter i andre lande. Det er positivt for Danmark, men det vides endnu ikke, hvor meget det betyder i praksis.

I en beregning, der er lavet af EU-kommissionen, svarer kravet om at reducere drivhusgasudledningen til - med de nuværende CO2-udledninger fra landbruget - at dansk oksekødsproduktion skal halveres, mælkeproduktionen beskæres med 25 procent og svineproduktionen med 14 procent for at nå målene. Det har EU-Kommissionen beregnet.

Landbrug & Fødevarer vurderer, at en sådan reduktion i dansk landbrug vil svare til et tab af ca. 10 mia. kr. i årlig eksportværdi, 20 mia. kr. i årlig produktionsværdi og direkte tab af 15.000 danske arbejdspladser hovedsageligt i yderområderne, hvor de afledte effekter vil være betragtelige og ikke er medtaget.

 

Relaterede

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle