Alt for mange landmænd arbejder mere, end de kan holde til. De bør sætte sig ned, lade roen falde over sig og definere en grænse mellem arbejdsliv og familieliv, mener en socialkonsulent.

Arbejde adler. Sådan lyder et gammelt ordsprog, som stadig trives i det danske landbrug. I hvert fald arbejder mange landmænd i Danmark så meget, at de mister overblikket og får stress, forhøjet blodtryk og depressioner.

Socialkonsulent hos LandboNord, Susanne Sander, møder i kraft af sit arbejde mange af de hårdtarbejdende landmænd, og tendensen er klar: Der bliver flere og flere af dem. Også når hun er ude at holde foredrag om stress og arbejdsliv:

"Jeg ser ofte landmænd, der har det i sig. De sidder uroligt på stolen, har det der vilde blik i øjnene og en anspændthed i kroppen, som om de hele tiden er på vej et andet sted hen," fortæller hun.

Berusende arbejde

Det er både unge og gamle, der kæmper med for meget arbejde, men særligt hos de unge kan det udvikle sig til regulær arbejdsnarkomani:

"De bliver grebet af en slags arbejdslivseufori. De oplever, at de er i gang med at skabe deres eget livsværk, og det giver spænding og nerve at arbejde for at skabe succes. Derfor får de en ruslignende oplevelse af at arbejde, og så bliver de arbejdsnarkomaner," siger Susanne Sander.

Ifølge hende er problemet også, at landmændene tror, de skal klare alting selv:

"Problemet er tit, at de ikke kan identificere, hvad der er arbejdsliv, og hvad der er familieliv. De er altid til at komme i kontakt med på mobil eller mail - også når de har fri. Og jeg oplever, at de påtager sig alt for mange funktioner på gården," siger hun.

"Jeg kan huske sidste gang, svineprisen gik nedad. Det første, landmændene gjorde, var at afskedige deres ansatte, og året efter kom landmændene så tilbage med depressioner, fordi de ikke kunne magte det hele."

Susanne Sander understreger dog, at det ikke kun er landmænd, der arbejder for meget. Stress er udbredt i snart sagt alle brancher, og hvert år dør 2,5 procent af den danske befolkning som direkte konsekvens af stress.

Skal og kan

Ønsker man ikke at blive en del af den statistik, handler det som landmand om at sætte sig ned sammen med familie og kollegaer og lave en plan for fremtiden, mener Susanne Sander:

"De skal simpelthen få bly i bagdelen, sætte sig ned og forsøge at falde til ro. Det betyder, at de skal slukke mobilen og computerskærmen, og så skal de rubricere deres arbejde i skal-opgaver og kan-opgaver. De skal lave dags-, uge- og månedsplaner, og de skal prøve at finde et balancepunkt mellem arbejdsliv og familieliv," siger hun.

Et andet godt råd er at holde fri minimum hver anden weekend og så tage væk fra gården, så der ikke er nogen undskyldning for at arbejde.

Jeg kan huske sidste gang, svineprisen gik nedad. Det første, landmændene gjorde, var at afskedige deres ansatte, og året efter kom landmændene så tilbage med depressioner, fordi de ikke kunne magte det hele."

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle