Der er pesticidrester i halvdelen af dansk frugt. Men frugt og grønt fra Danmark indeholder alligevel færre sprøjtemidler end æbler og tomater fra andre lande.
Forbrugere, der vil begrænse indtaget af pesticidrester, gør klogt i at købe gulerødder, æbler og jordbær fra Danmark frem for tilsvarende varer fra udlandet.
Der er nemlig færre spor af pesticider i frugter og grøntsager fra avlere herhjemme sammenlignet med udenlandsk frugt og grønt, viser en ny rapport fra DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen.
I alt cirka 2500 prøver fra 2015 ligger til grund for konklusionen.
Heraf blev der fundet rester af pesticider i 52 procent af den konventionelle frugt og 23 procent af grøntsagerne fra Danmark.
Til sammenligning var der spor af sprøjtemidler i 69 procent af den frugt og 50 procent af de grøntsager, der blev dyrket andre steder i EU.
Det er DTU Fødevareinstituttets vurdering, at de pesticidrester, der trods alt findes i fødevarer fra danske producenter, ikke er farlige for forbrugerne.
Og dermed kan de roligt sætte tænderne i grønthandlerens danske sortiment, påpeger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).
Også selv om varerne ikke er økologiske.
- Endnu en gang viser rapporten, at vi her i Danmark har nogle ansvarlige avlere, der sørger for at begrænse mængden af pesticidrester, vi får ind i kroppen, når vi spiser frugt og grønt, siger ministeren i en skriftlig kommentar.
Ifølge rapporten overskred ingen af de danske frugter gældende grænseværdier. Og kun knap en procent af grøntsagerne indeholdt flere pesticidrester, end det er tilladt.
Konventionel frugt og grønt | Danmark | EU | 3. lande |
Fund af pesticidrester | 52% (frugt) 23% (grønt) | 69% (frugt) 50% (grønt) | 73% (frugt) 42% (grønt) |
Overskridelser af grænseværdi | 0% (frugt) 0,7% (grønt) | 0,9% (frugt) 0,9% (grønt) | 4% (frugt) 6% (grønt) |
/ritzau/