Færre pesticidrester i dansk frugt end udenlandsk

Der er pesticidrester i halvdelen af dansk frugt. Men frugt og grønt fra Danmark indeholder alligevel færre sprøjtemidler end æbler og tomater fra andre lande.

Forbrugere, der vil begrænse indtaget af pesticidrester, gør klogt i at købe gulerødder, æbler og jordbær fra Danmark frem for tilsvarende varer fra udlandet.

Der er nemlig færre spor af pesticider i frugter og grøntsager fra avlere herhjemme sammenlignet med udenlandsk frugt og grønt, viser en ny rapport fra DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen.

I alt cirka 2500 prøver fra 2015 ligger til grund for konklusionen.

Heraf blev der fundet rester af pesticider i 52 procent af den konventionelle frugt og 23 procent af grøntsagerne fra Danmark.

Til sammenligning var der spor af sprøjtemidler i 69 procent af den frugt og 50 procent af de grøntsager, der blev dyrket andre steder i EU.

Det er DTU Fødevareinstituttets vurdering, at de pesticidrester, der trods alt findes i fødevarer fra danske producenter, ikke er farlige for forbrugerne.

Og dermed kan de roligt sætte tænderne i grønthandlerens danske sortiment, påpeger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).

Også selv om varerne ikke er økologiske.

- Endnu en gang viser rapporten, at vi her i Danmark har nogle ansvarlige avlere, der sørger for at begrænse mængden af pesticidrester, vi får ind i kroppen, når vi spiser frugt og grønt, siger ministeren i en skriftlig kommentar.

Ifølge rapporten overskred ingen af de danske frugter gældende grænseværdier. Og kun knap en procent af grøntsagerne indeholdt flere pesticidrester, end det er tilladt.

Konventionel frugt og grønt

Danmark

EU

3. lande

Fund af pesticidrester

52% (frugt)

23% (grønt)

69% (frugt)

50% (grønt)

73% (frugt)

42% (grønt)

Overskridelser af grænseværdi

0% (frugt)

0,7% (grønt)

0,9% (frugt)

0,9% (grønt)

4% (frugt)

6% (grønt)

/ritzau/

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle