Gæmelke i spidsen for kæmpe landbrug i krise

Mange hundrede millioner er fosset ud af det landbrug, tidligere formand for Dansk Landbrug Peter Gæmelke nu skal bringe på ret kurs.

Tallene har ikke bare været røde. De har været dybrøde.

De seneste fem år har aktielandbruget Trigon Agri tabt ikke mindre end 450 mio. kr. på at drive landbrug i Rusland, Ukraine og Estland. Og med udsigt til et tab i 2015 på yderligere 300 mio. kr. er lyden af ringende alarmklokker ikke blevet lavere.

I dag råder Trigon Agri over 142.000 hektar, og en mælkeproduktion der omfatter 2.225 køer. Selskabet blev stiftet for ni år siden af en række især nordiske investorer. I dag tæller aktionærerne blandt andre den danske milliardær Henrik Lind, der blandt andet er kendt som aktionær i Mols-linjen.

Men i de seneste to-tre år har selskabet været hårdt ramt af udgifter på lån med en høj rente. Desuden har devaluering af den russiske rubel og den ukrainske hryvna kostet dyrt, ligesom mælkeproduktionen i Estland lider under lave mælkepriser.

Kæmpe - men ikke umulig opgave

Det er i korte træk den virksomhed Peter Gæmelke som ny bestyrelsesformand er sat i spidsen af for at bringe på ret køl.

Gæmelke erkender, at opgaven er kæmpestor. Men ikke umulig.

»Vi er udfordret. Ingen tvivl om det. Men når det er sagt, så ser jeg bestemt muligheder. Vi er bare nødt til at tage to skridt baglæns, inden vi går videre,« siger Peter Gæmelke, der er tidligere præsident for Landbrugsraadet og formand for Dansk Landbrug.

Med baglæns mener han, at nogle af de investeringer der er gjort, skal gøres om.

Det ene skridt baglæns består i at trække sig mere eller mindre ud af Rusland.

»Vi skal ud af Rusland. Det skyldes blandt andet, at det har vist sig, at vi måske ikke har ret til at dyrke al vores jord. Desuden ligger jorden alt for spredt og infrastrukturen er for ringe.«

Det andet skridt baglæns handler om Estland, hvor Trigon Agri ejer 2.800 hektar og malker 1.225 køer i stalde, der er bygget efter vesteuropæiske standarder, men desværre også til næsten vesteuropæiske priser.

»Vi er allerede i gang med at trække os ud af Estland. Omkostningerne er for høje, og vi lider under en alt for lav mælkepris,« fortæller Peter Gæmelke.

»Derfor har vi netop solgt en del af det estiske selskab fra til finske Ingman Group. Det er desværre sket til under den bogførte værdi, men på sigt, regner vi med, at det bidrager til en bedre og mere stabil økonomi.«

Dermed er Trigon Agris andel af produktionsapparatet i Estland nu på under 35 procent.

En helt tredje udfordring er den politiske hårdknude mellem Rusland, Ukraine og Europa.

»Det er storpolitik, der påvirker os. For det første er de russiske og ukrainske valutaer devalueret. Det påvirker værdien af vores store ejendomme. For det andet forhindrer valutarestriktioner, at vi kan bruge vores overskud i Ukraine til at betale af på gæld,« siger Peter Gæmelke.

Pengene for salget af jord i Rusland skal blandt andet bruges til at nedbringe noget af Trigon Agris alt for store gæld.

»Vi har blandt andet et lån på 350 mio. svenske kr. til en rente på 11 procent. Så høj en rente kan produktion af fødevarer ikke forrente, så det er højt prioriteret, at få afviklet den gældspost.«

Hvornår Peter Gæmelke kan aflevere et årsregnskab uden røde tal på bundlinjen, vil han helst ikke udtale sig præcist om.

»Det kommer helt an på, hvordan det går med at afvikle de russiske aktiviteter. Men det er ikke utænkeligt, at det kan ske i løbet af et par år,« siger Peter Gæmelke.

Rettet 10. februar 2016: Vi skrev tidligere, at Henrik Lind var blandt stifterne af selskabet, men han kom først senere ind i ejerkredsen.

Faktaboks

Trigon Agri på børsen

  • Børsnoteret maj 1007
  • Noteret på Nasdaq OMX Stockholm
  • Cirka 1.200 aktionærer
  • Kursen stoppede med 9,80 skr. pr. aktie i juli 2008
  • Kursen har i år ligget mellem 0,47 og 0,30 skr. pr. aktie

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle