Hvem kan sætte prisen for tre år?

En fast pris for mælken for en afgrænset periode vil give en form for risikoafdækning på økonomien. L&F Kvægs formand Christian Lund mener dog, at man skal være klar til at kunne modstå mælkemarkedets op- og nedture.

Interview med Christian Lund, formand for L&F, Kvæg, mælkeproducent ved Skodborg

Hvad taler for en fast pris på en del af mælkemængden?

»Det vil give en form for risikoafdækning, som vi allerede kender det med futures på foder. Det vil give en vis grad af budgetsikkerhed«.

Hvad taler imod en fastpris-model?

»Man får ikke del i toppriserne, og når mælkemarkedet kan vende så hurtigt, som vi har set det, kan jeg være i tvivl om, hvem der kan sætte prisen for mælken i lad os sige tre år. Prisen fastsættes ud fra et øjebliksbillede. Virkeligheden er dog, at markedet kan reagere meget hurtigt«.

Hvordan ser du på muligheden for at indføre fastprisaftaler i Danmark?

»Selvom det vil være med til at styre risikoen på bedrifterne, mener jeg, at vi som andelshavere i vores mejerier fortsat skal presse på for og tro på, at mejerierne hver dag kæmper en kamp for, at vi får den bedste afregningspris. Jeg tror på, at mit mejeri arbejder for, at jeg får den højest opnåelige pris hver dag«.

Hvordan skal man som producent sikre sig i et volatilt mælkemarked?

»Man skal hele tiden arbejde for, at bedriften og økonomien kan modstå udsving i afregningspriserne. Der skal fokus på, at fremstillingsprisen skal så langt ned, at det er muligt at konsolidere sig i perioder med høje mælkepriser, så man kan stå perioder med lave mælkepriser igennem. Vi er spillere på et verdensmarked«.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle