Landbruget raser over Dyrenes Beskyttelse

»Lavpunkt«, »desperat« og »uden hold i virkeligheden«. Landbrugets reaktioner oven på Dyrenes Beskyttelses nye kampagne er hårde.

Kampagnen er et desperat angreb og bevidst manipulation.

Sådan lyder det fra Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer, i et angreb på Dyrenes Beskyttelses kampagne mod det, de kalder burgrise. Kampagnen omfatter en europæisk underskriftsindsamling og plakater i landets byer.

Martin Merrild er fortørnet over, at kampagnen angriber dansk svineproduktion.

»Hvis Dyrenes Beskyttelse virkelig vil gøre en forskel for grisene, burde de kæmpe for at indføre danske standarder i andre lande,« lyder det fra Martin Merrild.

L&F frygter, at omkostningstunge dyrevelfærdskrav vil sende produktionen til udlandet. Henrik Mortensen, formand for Danske Svineproducenter, henviser til en undersøgelse fra 2009, hvor flere økologiske grise end konventionelle grise afleveret til slagteriet havde halebid.

Han er også imod ordet »burgris.«

»Bure eksisterer ganske enkelt ikke i dansk svineproduktion,« siger han.

Sammenligning med udlandet er en sovepude

Britta Riis, direktør ved Dyrenes Beskyttelse, afviser at gå ind i en diskussion om, hvorvidt dansk svineproduktion generelt har en bedre dyrevelfærd end i udlandet.

»Vi går ikke ind på den præmis med, at landbruget synes, at vi er de bedste til dyrevelfærd, så derfor behøver vi ikke gøre mere. Det er en skæv præmis, når der stadig er behov for at gøre mere for dyrenes velfærd. Det bliver en sovepude,« siger Britta Riis.

Hun er ikke nervøs for, om danskere kunne finde på at vælge udenlandsk svinekød frem for dansk, når Dyrenes Beskyttelse kritiserer den danske produktion.

»Så vælger de i stedet noget andet dansk kød med højere dyrevelfærd: Økologisk eller friland,« vurderer hun.

Står ved »Burgris«

Hun står ved ordet »burgris«.

»Faktum er, at de har meget lidt plads. En 100 kgs-gris har 0,65 kvm at bevæge sig på og en so ligger i tremmer. Tremmekalv, burhøne og taberko er tilsvarende er ikke et ord, men det er et ord, vi bruger i daglig tale.«

»Hvis jeg må sige noget: Vi synes jo ikke, det er en hetz. Vi kan konstatere, at det bliver italesat som en hetz – og vi synes, det er meget voldsomme modangreb fra svineproducenterne og Landbrug & Fødevarer. De forholder sig ikke til kerneargumenterne i vores kampagne, der handler om halebid og kastration,« mener hun.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle