Landsskuet åbnede et vindue til omverdenen

Samfundskontakt var fra start et bærende element for Landsskuet i Herning, fortæller Martin Merrild, medstifter af og mangeårig formand for Landsskuet.

Landsskuet i Herning fik fra starten i 1993 en helt anden profil end sin forgænger.

Hvor Jydske Landboforeningers Ungskue havde været et dyrskue for og med landmænd, var Landsskuet fra begyndelsen meget bevidst rettet mod et bredere publikum.

Det fortæller Martin Merrild, medstifter af og formand for Landsskuet fra 1993 til 2006, hvor en borgmesterpost i Struer fik ham til at stoppe.

»Det var en kombination af, at Niels Kristian Fruergaard og jeg begge følte stærkt for et dyrskue, og samtidig så de muligheder, det gav, for at aflevere et budskab udadtil,« siger han.

Efter døde hummere

På det tidspunkt havde døde hummere, iltsvind og vandmiljøplaner i slut-firserne sat en ny dagsorden, og tiden var løbet fra et landbrug, der lukkede sig om sig selv.

»Man skal huske, at i 1993 var vi midt i en periode, hvor landbruget generelt oprustede på samfundskontakten som reaktion på den voksende, kritiske opmærksomhed,« siger Martin Merrild.

»Derfor havde vi mange tiltag på Landsskuet, hvor vi prøvede at involvere folk ude fra samfundet.«

Det betød bl.a., at formanden for Forbrugerrådet et år holdt åbningstalen, og at Landsskuet på et tidspunkt ligefrem annoncerede efter kritiske forbrugere til at komme og være med på Landsskuet, fortæller Martin Merrild.

Også blomster, haver, jagt

Men også indretningen af pladsen fik en større overhaling.

»Vi overtog en plads, der i høj grad var indrettet til at rumme flest mulige maskiner inden for hegnet. Men det er ikke specielt publikumsvenligt at gå langs rækker af maskiner,« siger Martin Merrild.

Derfor blev pladsen, efter inspiration fra det traditionsrige, britiske Royal Show, indrettet, så der ikke kun var plads til dyr og maskiner, men også til at præsentere »det gode liv på landet« med blomster, haver, jagt.

Og selvom Landsskuet er blevet 25 år, har skuet og konceptet ikke udspillet sin rolle, mener Martin Merrild.

»Jeg mener stadig, det er en begivenhed, som sender et stærkt og kraftigt signal til samfundet om vores åbenhed, lyst til at vise frem, og stolthed over vores erhverv.«

»Og det er i den grad i tråd med vores slogan i Landbrug & Fødevarer: »Noget at leve af - noget at leve for.«

Faktaboks

Brandtale gav bonus

  • Herning Kommunes opbakning til Landsskuet har været afgørende for Landsskuet.
  • Derfor havde Martin Merrild og våbenbroderen Niels Kristian Fruergaard rustet sig til tænderne med gode argumenter før mødet med borgmester Hilmar Sølund i 1992.
  • Ifølge Martin Merrild gjorde mødet med de to landmænd og deres glødende talegaver et uudsletteligt indtryk på borgmesteren, som sidenhen ofte refererede til det.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle