L&F hjælper med klager over Naturstyrelsen

Landbrug & Fødevarer hjælper nu de medlemmer, der alle fik standardsvar fra Naturstyrelsen i forbindelse med klager over 1. generationsvandplaner. Håkun Djurhus, advokat for Landbrug & Fødevarer, har på vegne af organisationen udarbejdet en vejledning til at kommentere Naturstyrelsens mangelfulde svar.

Landbrug & Fødevarer og en lang række landmænd, klagede over 1. generationsvandplaner. Det tog Naturstyrelsen alt for lang tid at svare. I stedet for en tidsfrist på tre uger, brugte Naturstyrelsen tre måneder på at sende klagerne til Natur- og miljøklagenævnet. 

Klagerne fik dog endelig et svar fra Naturstyrelsen - men det var 154 helt ens svar til klagerne, og det har fået L&Fs advokat, Håkun Djurhuus til at kalde fremgangsmåden for "stærkt kritisabel" og det juridiske indhold i svarene for "juridisk lav kvalitet". 

Advokat Håkun Djurhuus har i samarbejde med L&F  udarbejdet en vejledning til de medlemmer, der ønsker at kommentere på svarene fra Naturstyrelsen. 

"Vi vil give medlemmerne mulighed for at kommentere på Naturstyrelsens svar. De har ikke forholdt sig til de enkelte klager, og det er, desværre, kun en standardudtalelse Naturstyrelsen har sendt tilbage," fortæller Flemming Nør-Pedersen, direktør i Landbrug & Fødevarer.

Han fortæller videre, at Landbrug & Fødevarer er i gang med at forberede en stævning af Miljøstyrelsen.

"Vi arbejder lige nu på en stævning af Miljøsministeriet for gennemførelsen af vandplanerne generation 1,0. Den vil blive indgivet til en byret i Jylland, med henblik på at få den bragt for Vestre Landsret i Viborg. Vi mener, at den her sag er en principiel sag," siger Flemming Nør-Pedersen.

landbrug & Fødevarers bemærkninger til Naturstyrelsen

Landbrug & Fødevarer kom med følgende bemærkninger til Naturstyrelsens udtalelse:

"Landbrug og Fødevarer gør, som sit hovedanbringende, gældende, at Naturstyrelsen i vandplansafgørelsen har foretaget en endelig og bindende karakterisering af vandløb og vandløbsstrækninger, uden forudgående prøvelse af, hvorvidt lempelsesbestemmelserne i miljømålslovens §§ 15, 16 og 17, finder anvendelse i de enkelte vandplansafgørelser.

Det gøres gældende, at Naturstyrelsen har pligt til forud for de endelige og bindende karakteriseringer af vandløb og vandløbsstrækninger i vandplanerne at foretage denne prøvelse.

Det fremhæves, at efter at de påklagede afgørelser er truffet kan alene Naturstyrelsen ændre vandløbenes karakterisering, jf. herved miljømålslovens § 3, stk. 2, hvorefter statslige myndigheder, regionsråd og kommunalbestyrelser, ved udøvelse af beføjelser i medfør af lovgivningen er bundet af vandplanen.

Ved at træffe afgørelser i form af de statslige vandplaner, uden at prøve lempelsesbestemmelserne, er lempelsesbestemmelserne af Naturstyrelsen gjort illusoriske og indholdsløse, da de ikke efterfølgende kan prøves af andre administrative myndigheder.

Det gøres gældende, at en sådan faktisk implementering er direktivstridig.

Det gøres videre gældende, at dette forhold i sig selv udgør en så væsentlig og fundamental retlig mangel ved vandplansafgørelsernes."

Udtalelsen er udarbejdet af advokat Håkun Djuurhus.

Vedhæftet findes en skabelon for "minimaludtalelse" og vejledning til medlemmer, der ønsker at kommentere Naturstyrelsens udtalelse af 20. februar.

 

 

Emneord

l&f , vandplaner

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle