Nævn ordet »forsker« - og de så rødt

Der manglede »almindelig fornuft« i debatten om landbrugspakken, mener mange medlemmer af Bæredygtigt Landbrug.

Snorlige rækker af traktorer fra en demonstration sidste år kørte for fuld udblæsning på storskærmen med energifyldt musik, da Bæredygtigt Landbrug holdt generalforsamling på Bygholm Landbrugsskole ved Horsens tirsdag.

At forsamlingen i medierne var blevet udnævnt til landbrugets ekstremister, kunne ikke mærkes på stemningen.

»Prøv lige at se, hvor lige traktorerne står: Vi er i hvert fald ordentlige ekstremister,« sagde Flemming Fuglede Jørgensen, BL-formand, og høstede en stor latter fra de godt 500 landmænd.

Det var cirka den eneste gang, hvor der blev grinet ad mediestormen, der førte til »superminister« Eva Kjer Hansens fald som miljø- og fødevareminister. Champagne og kransekage var aflyst, men der blev dog uddelt en skål for landbrugspakken, som Folketinget få dage forinden havde stemt igennem.

Især »forskerne« blev et omdrejningspunkt for debatten. En udbredt holdning blandt medlemmerne var, at forskerne havde fået frit løb til at tæske løs på landbrugspakken - uden at landmandens almindelige fornuft om markernes beskaffenhed og kvælstofudvaskningen blev hørt.

Gider ikke bekæmpe forskere

Mette Bock, landbrugsordfører for Liberal Alliance, forsøgte at gøde olie på vandene.

»Jeg vil ikke bruge en masse kræfter på at slås med forskerne,« svarede Mette Bock på et spørgsmål fra forsamlingen.

»Det ligger i forskningens natur, at man skal være kritisk, og forskerne er altid uenige,« sagde den tidligere prorektor.

»De ser verden fra hver sin lille spidsvinkel.«

Hendes budskab var, at det er politikernes rolle at se på tværs af forskernes små ekspertiseområder. Til det har de brug for dokumentation og faglig indsigt fra landmændene.

»I skal dokumentere selv,« sagde Mette Bock.

Forskere bevæger sig uden for ekspertise

Mette Bocks forsvar af forskerne fik advokat Hans Sønderby Christensen, advokatfirmaet HjulmandKaptain, til at fare til talerstolen. Han mener, at Bæredygtigt Landbrug burde lave et katalog over forskeres fejlagtige udtalelser. Eksempelvis når en marinbiolog udtaler sig om EU-forpligtelser.

»Det gælder forskere, der går tusindvis af sømil øst eller vest for deres forskningsområde,« sagde Hans Sønderby Christensen.

Faktaboks

Et begivenhedsrigt år

  • Vandt randzoneretssagen mod Povl Blak Bojer
  • Tabte retssagen om opsættende virkning i fht. reducerede gødskningsnormer
  • Landbrugspakken stemt igennem - et paradigmeskift i miljøpolitikken
  • Pres på kommuner fra statens side om vandløbsvedligehold

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle