Pris 2 øre: Ultralyd og damp fjerner kampylobakter i kylling

Det danske selskab Force Technology har udviklet en maskine, der kortvarigt kan opvarme en slagtet kyllings overflade både udvendig og indvendig, hvor organerne er pillet ud, til mere end 90 grader på bare 1,2 sekunder.

Hvert år får anslået op til 80.000 danskere diarré på grund af en infektion med bakterien kampylobakter. Det er den fødevarebakterie, der gør flest mennesker syge, og ifølge fødevaremyndighederne kan over halvdelen af tilfældene kædes sammen med kyllingekød. Få dråber kødsaft fra kampylobakterinficeret råt kød er nok til at sende folk på langs i dagevis, og både myndighederne og fjerkræbranchen kæmper til stadighed for at nedbringe forekomsten af bakterien.

Nu har det danske selskab Force Technology udviklet en maskine – Sono-Steam – der ved at kombinere højfrekvent ultralyd og damp kortvarigt kan opvarme en slagtet kyllings overflade både udvendig og indvendig, hvor organerne er pillet ud, til mere end 90 grader på bare 1,2 sekunder. Det skriver Politiken mandag.

Lynhurtig varmt

Lydbølgerne skubber på dampen, så den lynhurtigt gør kyllingen så varm, at kampylobakter og andre bakterier dør, mens kyllingens overflade ikke ændrer udseende eller struktur, fordi opvarmningen er så kortvarig. Testresultater viser, at kampylobakterbakterierne i kyllingen reduceres med et sted mellem 90 og 99 procent.

Danske Danpo er lige nu i gang med forhandlinger om at installere et prøveanlæg på sit slagteri i Aars. Hvis Sono-Steam virker, som det skal, er forventningen, at de – næsten – kampylobakterfri kyllinger kan ramme kølediskene i danske supermarkeder i løbet af 2015, fortæller Danpos direktør, Jes Bjerregaard til Politiken:

»Hvis vi kan få forekomsten af kampylobakter i den enkelte kylling ned på et niveau, der ligger under den grænse, hvor mennesker kan blive syge af det, så vil det være en kæmpe landvinding. Vores udgangspunkt er, at ingen skal blive syg af at spise dansk kylling. Det er jo lykkedes med salmonella, så lad os se, om ikke det også kan lykkes med kampylobakter«, siger han.

Pris: 2 øre pr. kylling

Det koster cirka 2 øre at opvarme en kylling med Sono-Steam, og det er Jes Bjerregaard helt på det rene med.

»Jeg er overbevist om, at forbrugerne gerne vil betale en lille smule ekstra for en kylling, hvor de er sikret, at kampylobakterniveauet er så lavt, at de ikke kan blive syge af at håndtere den«.

Foreløbig har også den engelske slagterigigant Faccenda Foods valgt at investere i Sono-Steam. I midten af november får Faccenda Foods installeret teknologien på sit hovedslagteri i den midtengelske by Brackley, og hvis den fungerer som forventet, vil kyllingeproducenten udbrede den til alle sine slagterier.

»Vi tror på, at Sono-Steam kan reducere antallet af kampylobakterinfektioner i Storbritannien betragteligt, og at Sono-Steam vil sætte standard for hele industrien«, siger David Keeble, Faccenda Foods tekniske direktør, til Politiken.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle