Schweizisk landmand: Jeg får 4,80 kr. pr. liter mælk.

Da formanden for unge schweiziske landmænd skulle holde foredrag om bedriftens bæredygtighed, måtte han en tur på internettet for at se, hvad det begreb betyder.

At være landmand i Schweiz er et stor privilegium, og man er heldig, hvis man er født i en landbrugsfamilie.

"Det skal man huske, når man klager over priserne og hårdt arbejde", siger Christian Schönbächler, formand for en lokal gruppe af unge schweiziske landmænd, der mandag formiddag holdt et indlæg for 25 journalister fra tre kontinenter.

For ham og hans kolleger har løsningen ikke været at øge produktionen og effektiviteten, men at producere noget særligt.

For 10 år siden gik det dårligt for mælkeproducenterne i hans område, der ligger 900 meter over havet og 1.800-2.000 millimeter regn. Der er stort set kun marker til hø og afgræsning.

Mælkeprisen var lav, og mælken skulle køres 2-3 timer til et mejeri. Det lavede landmændene om på. I dag får køerne kun hø og det græs, de kan æde i marken. De får ikke nogen form for kraftfoder. De etablerede et lokalt mejeri, Schaukäserei, der producerer ost og andre produkter, og i dag får de en mælkepris på i omegnen af 4,80 kr. pr. liter mælk.

Produkterne sælges bl.a. under et særligt brand til Schweiz’ største kæde Migros.

Men er det bæredygtigt at producere mindre effektivt i et land, der kun er 50 procent selvforsynende?

"Vi skal jo kunne leve af det, for at det er bæredygtigt for os. Nu kan vi sælge til en attraktiv pris. I andre lande kan intensiv produktion være det rigtige. I 900 meter over havet i alperne, hvor det regner så meget, mener jeg at vores produktion er mere bæredygtig. Der er forskel fra egn til egn", siger han.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle