Storcenter vil dyrke bæredygtigt landbrug over byens tage

I fremtiden kan kunder købe lokale og friske råvarer, der er dyrket på taget af storcentret Fields i København.

Et 500 kvm stort højteknologisk væksthus og 1.000 kvm frilandsareal til økologisk dyrkning, fisk, dyrehold og bier. Det er, hvad besøgende i Fields på Amager i København snart kan opleve på taget af det store indkøbscenter. Det skriver Ingeniøren.

Det er den grønne startupvirksomhed Refarmed, der præsenterede idéen og som står for projektet. Holdet bag var forarget over det store ressourcespild i fødevareindustrierne, samt den dårlige kvalitet, de mener, at råvarerne ofte har. De håber, at det nye væksthus vil være med til at udnytte det ressourcespild, som store indkøbscentre og hybridmarkeder har.

»Vi kalder det en bygningsintegreret gartneriløsning. Vi genanvender vand, overskudsvarme fra kølesystemerne, og bioaffald komposterer vi,«fortæller Camilla Enge, der er medstifter af Refarmed, til Ingeniøren.

Den grønne virksomhed var i forrige uge deltager til Pitch Day på Copenhagen Business School, der blev afholdt af den privatejede energivirksomhed E.ON. Sammen med 10 andre virksomheder præsenterede Refarmed deres bud på, hvordan de ville gøre Danmark mere bæredygtig, hvorfor de endte med at blive vinderprojektet. Hos E.ON er de positive overfor løsningen med et bygningsintegreret gartneri. De mener, at det er i tråd med den urbanisering, der har fundet sted.

»I lang tid har urbaniseringen handlet om, at mennesket flytter fra land til by, nu tager vi landbruget med ind til byen. Vi tror, at det er en tendens, vi kommer til at se mere og mere, og derfor er det her projekt særligt interessant,«siger adm. direktør i E.ON Tore Harritshøj.

De fødevarer, der skal produceres på taget, afsættes lokalt, blandt andet til Bilka, som vil stå for varmen til drivhuset. Til Landbrugsavisen.dk uddyber Camilla Enge, at det blandt andet er afgrøder som salater, krydderurter, peberfrugter og chilier, der vil blive dyrket. Det private, danske institut, Institute Of Global Food and Farming, vil være ansvarlig for dyrkningen. Dyrene vil være kaniner og høns, men det er mest for hyggens skyld til kunderne, forklarer Camilla Enge.

Selvom storcentret ligger tæt på en motorvej, er hun ikke bekymret overfor luftforureningen.

»Vi har målt luftforureningen, og den ligger lavt, så jeg tror ikke, forurening bliver et større problem end i det konventionelle landbrug, der ofte er placeret ved motorvejene. Jeg vil dog påpege, at vi vil arbejde med luftrensende teknologi i væksthuset og overvåge miljøpåvirkningen nøje,« siger hun.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle