'Glædeligt': Danske svin får mindre antibiotika

Antibiotikaforbruget i de danske svinebesætninger bliver ved med at falde, og det glæder forskere og chefdyrlæge.

En glædelig udvikling.

Sådan betegner chefdyrlæge Poul Bækbo fra Seges, Videncenter for Svineproduktion, Kjellerup. De nyeste tal fra Fødevarestyrelsen viser, at svinebesætningernes samlede forbrug af antibiotika er faldet med 11 procent  i forhold til sidste år. Tallene er baseret på opgørelser fra januar til maj. Samtidig er brugen af tetracykliner faldet med over 20 procent.

"Det er glædeligt, at vi i Danmark kan blive enige om, at det er vigtigt at få forbruget af antibiotika ned og udfase visse typer som fluorokinoloner og cephalosporiner helt.  Der er et stykke vej endnu, før vi når et endnu lavere niveau, og det vil også kræve alternative løsninger såsom driftsomlægninger og ændringer i vaccinationsprogrammet," siger Poul Bækbo.

Han er dog ikke i tvivl om, at det går den rigtige vej og understreger, at det er vigtigt, at det totale forbrug finder det lavest mulige niveau, uden at det går ud over dyrevelfærden.

I takt med at flere antibiotikatyper udfases, vinder andre typer, der ikke påvirker den menneskelige sundhed negativt, frem.

" Allerede i 90’erne blev forbruget af antibiotika og vækstfremmere halveret, og nu er det et fokus på at gå væk fra de typer antibiotika, som kan have en effekt for mennesker. Derfor er der også andre typer af antibiotika, som vinder frem," siger Poul Bækbo

Færre gule kort end forventet

Ifølge DR.dk så er antallet af gule kort givet til landmænd, der har købt for meget antibiotika steget det seneste år.

I årets første fem måneder har Fødevarestyrelsen uddelt 47 gule kort til landmænd, der havde købt for meget antibiotika. Det er 17 mere end hele sidste år. I mellemtiden er en stramning af ordningen trådt i kraft.
Det er ifølge Hans Jørgen Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi på Odense Universiteteshospital, en god nyhed.

"Det er udtryk for, at myndighederne nu har fået øje på problemet og er begyndt at tage tingene alvorligt og udnytte de redskaber, de har i hånden," siger han til DR.dk.

Poul Bækbo er enig i, at antallet af gule kort til landmændene er en god nyhed, men af en helt anden grund.

"Det var forventet, at der nok ville ske en stigning, men det er steget med mindre, end vi frygtede med. Det er glædeligt, at der ikke er flere. Det handler om den svære balance mellem at nedsætte forbruget og undlade at behandle. Dyrene skal have en ordentlig sundhed, derfor er det en udfordring for landmændene og dyrlægerne at sænke forbruget yderligere fra det lave udgangspunkt, vi har," siger han.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle