Grise produceret uden antibiotika kræver ekstra arbejdstid i stalden

Grise fra Danish Crowns projekt DC All Free, der går ud på at producere svin, som i deres levetid ikke er blevet behandlet med antibiotika, når snart slagtekæden hos Danish Crown i Rønne.

Opmærksomheden var stor, da Danish Crown i forbindelse med Svinekongressen i oktober 2014 annoncerede projektet DC All Free, som skal munde ud i grise, der ikke har været behandlet med antibiotika under deres opvækst.

Lige efter nytår blev projektet formelt søsat, da to soholdere på Bornholm gik i gang med at producere grise, som ikke må være i berøring med antibiotika.

Interesse fra udlandet

Baggrunden for tiltaget er ifølge Jens Hansen, pressechef hos Danish Crown, ligetil:

»Vi har fået forespørgsler fra udlandet på kød, der ikke har været produceret med antibiotika. Desuden er der en løbende debat om brugen af antibiotika, så vi ville gerne medvirke til at gå forrest og samtidig få afklaret, hvilke udfordringer der knytter sig til at producere uden antibiotika.«

Første grise slagtes snart

De første grise, der er en del af DC All Free-projektet, må om kort tid lade livet på Danish Crown i Rønne, og de foreløbige meldinger er positive.

»Vi skal understrege, at projektet er i en indledende fase, hvor producenterne oplever op- og nedture. Vi skal bruge væsentligt længere tid til at se de reelle resultater, og hvilke fordele og ulemper der er med produktionen,« siger Jens Hansen og uddyber:

»Tilbagemeldingen fra producenterne er, at de skal bruge mere tid på at passe grisene. Det kan være, at den ekstra arbejdsindsats bliver jævnet ud over tid, når de får gjort sig nogle flere erfaringer, eller der er behov for en større arbejdsindsats.«

Ros til producenter

Han har store roser til de producenter, som medvirker i DC All Free.

»De er gået ind i projektet med enorm iver og virkelyst, og deres tilgang alene er en berigelse til projektet,« siger han.

Danish Crown har endnu ikke solgt kød, hvor der reklameres for, at det ikke er produceret med antibiotika. Men det er målet.

»Vi skal først have afklaret, om produktionsformen er bæredygtig. Det er grundlaget for spinkelt til endnu, men målet er at komme ud på markedet med kødet. Markederne har vist stor interesse og nysgerrighed, men vi skal have mere erfaring, før vi kan være sikre på, at det har gang på jord.«

Faktaboks

DC All Free

  1. Producenter: Det er bornholmske svineproducenter, der er involveret i Danish Crowns projekt DC All Free. To soholdere, Karsten Westh og Stine Mikkelsen, og flere slagtesvineproducenter er med i projektet.
  2. Projektet: Blev lanceret ved Svinekongressen i oktober 2014. Danish Crown vil følge resultaterne fra staldgangen løbende. Foreløbig er udgangen af 2016 sat som sluttidspunkt for projektet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle