Ung landmand får hjælp af frivillige fra hele verden

Emilie Ulrik-Petersen havde ikke råd til ansatte på sit landbrug på Bornholm - det problem blev løst ved hjælp af frivillige fra hele verden.

Hvis det kniber med økonomien til landbrugselever eller faglærte, kan du finde frivillige verden over, der gerne vil hjælpe til, for at lære om livet som landmand.

Den teknik har 28-årige Emilie Ulrik-Petersen flere gange gjort brug af på sin grøntsagsproduktion på Bornholm. Ved at oprette en profil på workaway.info - en international portal for frivillige og værter - får hun hvert år ansøgninger fra personer fra udlandet, som gerne vil hjælpe til med daglige opgaver i landbruget.

"Jeg synes, det er helt genialt. Inden jeg flyttede til Bornholm, rejste jeg selv rundt som frivillig og arbejdede på gårde for at suge læring til mig. Jeg havde brug for nogle ekstra hænder, så derfor meldte jeg mig som vært," fortæller hun.

I dag er hun uddannet økologisk landmand og driver permakulturel landbrug på halvanden hektar ved Melsted. Med sig har hun to frivillige fra Australien.

"Mit indtryk er, at der er rigtig mange på Bornholm, som benytter sig af det til landbrug. Det er ikke nødvendigvis kun landbrug, men også husholdningssteder, bed and breakfast eller andet erhverv," forklarer hun.

Frivillig dating

På hjemmesiden workaway.info opretter både værtsgårde og frivillige en profil. Dernæst er det blot om at læse om og ansøge de steder, som vedkommende kunne tænke sig at bo og hjælpe til hos.

"Det er lidt ligesom frivillig dating," griner Emilie Ulrik-Petersen. 

De frivillige er der typisk i to måneder om sommeren og tager hjem efter aftale. Som betaling får de kost og logi, ligesom Emilie Ulrik-Petersen som værtsgård lærer dem om landbruget.

"Mange af de gårde, der selv bruger permakultur-system som mig, ville aldrig kunne have råd til at give mig løn, fordi der ikke er særlig meget økonomi i at dyrke grøntsager på den måde," fortæller hun.

Har sine udfordringer

Inden aftalerne falder på plads, tager Emilie Ulrik-Petersen nogle samtaler med dem på Skype eller facetime. Det er vigtigt at finde ud af, om hun og ansøgeren kan fungere sammen - frivillige hvert år har også sine udfordringer, fortæller hun.

"Den første udfordring er at undersøge, om man kan fungere sammen. Forventningsafstemninger er det vigtigste, for der er også mange, der tænker, at det blot er en billig ferie, men så bliver de slemt skuffet, for de bliver nødt til at arbejde," siger hun. 

Hun uddyber, at særligt sidste år oplevede hun, at der var forskellige forventninger. Til gengæld er hun blevet bedre til at få afklaret forventningsafstemningrne inden.

I morgen 15. juli kommer der en frivillig mere - denne gang fra Tyskland.

Læs mere om hjemmesiden her.

LandbrugsAvisens journalister, Aske og Victoria, er på Danmarkstur i de næste par uger og er på jagt efter lokale fødevarer. 

Stadig flere fødevarer sælger sig selv med, hvor de kommer fra. Men hvordan gør man lokale fødevarer til en god forretning, og hvad gør producenterne anderledes? Det er nogle af de spørgsmål de forsøger at få svar på. Læs mere i LandbrugsAvisen og hold øje med, hvor Aske og Victoria er i næste uge. Vi modtager gerne ideer til, hvor de skal dreje forbi.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle