»Nu ved jeg, at der altid er foder foran køerne«

645 kg tung indskubber-robot tager både den tidlige morgentjans og den sene indskubning på Stursbøl Østergaard.

Når Peter Timmermann skal beskrive fordelene ved at lade en robot klare indskubningen af foder til de 400 højtydende DH-køer på Stursbøl Østergaard, er det trygheden, han fremhæver sammen med følelsen af frihed om især aftenen, fordi robotten nu klarer dagens sidste indskubning.

»Nu ved jeg, der altid er foder foran køerne, og det fjerner noget af trykket fra mig«, forklarer han, mens bedriftens JOZ Moov afslutter indskubningen i den ene side af stalden og trækker ud midt på gangen for at returnere til ladestationen inden næste indskubning.

Både Peter Timmermann og bedriftens ansatte er især glade for, at den en meter høje og 645 kg tunge indskubberrobot klarer den tidlige indskubning klokken 3.30 før morgenmalkningen og den sene klokken 22.00 ved dagens sidste tilsyn.

»Nu tager jeg bare cyklen og suser rundt i staldene på få minutter om aftenen, hvis der ikke er noget«, siger Peter Timmermann.

Markedets tungeste robot

På Stursbøl Østergaard er der altid blevet fodret to gange og skubbet ind fire gange i døgnet, så en række af de fordele, der typisk ses ved indskubber-robotter ift. mere ro i stalden, et mere stabilt vommiljø, bedre foderudnyttelse og ofte også en ydelsesstigning, har ikke været så markante.

Disse gevinster flugter med kendt viden om effekten af altid at tilbyde foder foran køerne og kan udregnes på bedriftsniveau ud fra hver enkelt bedrifts konkrete forudsætninger i et detaljeret regneark, så tilbagebetalingstiden kan fastsættes.

På Stursbøl Østergaard er den knap 2,5 år, men kan være så kort som otte-ti måneder i besætninger med få indskubninger og/eller lavere ydelse end Peter Timmermanns 11.000 kg EKM pr. årsko.

»Det vigtigste for mig er sikkerheden for, at der altid ligger foder foran køerne. Men jeg tænker da også, at vores læssemaskine holder et par år mere, når den ikke længere startes og slukkes kold ved indskubningerne«, forklarer han.

Når valget faldt på JOZ Moov, skyldes det, at det er den suverænt tungeste indskubber-robot på markedet. Det har noget at sige, når der som på Stursbøl Østergaard tilsættes otte liter vand pr. ko til fuldfoderet, som blandes grundigt til et meget homogent miks.

I forvejen har bedriften skrabere fra hollandske JOZ. Peter Timmermann arbejder desuden for Farm Montage, der bl.a. forhandler JOZ-produkter.

Faktaboks

Stursbøl Østergaard

  • Ejet af Peter Timmermann siden 1989. Ligger nær Sommersted
  • Søn vil gerne overtage
  • 400 DH-årskøer med 11.000 kg EKM/årsko
  • Sand i sengene og fast gulv

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle