Året, hvor landmændene kæmpede for økonomisk overlevelse

1968 er blevet et berømt år i Danmarkshistorien med det såkaldte ungdomsoprør. Landmændene bemærkede det næppe, da de var optaget af økonomisk overlevelse.

De dårlige konjunkturer med faldende eksportpriser og stigende omkostninger fortsatte, så indtjeningen var på et lavpunkt. Landbrugets ledere måtte konstatere, at ”de sidste tre år har været hårdt på de få reserver, der fandtes i erhvervet”.

De mange års kamp for at holde erhvervet intakt, mens man ventede på EF- medlemskabet, sled hårdt på landmænd og organisationer. Afvandringen og strukturudviklingen var i sig selv dramatiske omstændigheder. Men værst var måske, at den lange ventetid også fik politikere, økonomer og den offentlige debat til mere og mere at udtrykke tvivl om, hvorvidt det nu var klogt af Danmark at holde liv i det forvoksede landbrug.

Anders Andersen tolkede landmændenes stemning sådan på det jyske delegeretmøde: ”Det er svært at have økonomisk modgang, men værre bliver det når erhvervet ikke møder forståelse for de vanskeligheder, man uforskyldt er kommet i”.

Heldigvis var vejrguderne på landmændenes side. 1968 fik karakterstikken ”et særdeles godt frodigt år for planteavlen”. Det gav fine udbytter både i korn, roer og græs. Ha-udbytterne for korn under ét nåede ca. 40 hkg pr. ha, lidt mere end i 1964, som dog stadig holdt rekorden for det samlede høstudbytte.

Læs mere om 1968 og landbruget her

LandbrugAavisen fortæller her på vores hjemmeside løbende om de sidste 60 år i dansk landbrug - de år, vi har eksisteret på grund af - og for - dansk landbrug.

Læs mere om på vores jubilæums-hjemmeside www.godhistorie.dk og del meget gerne dine egne minder fra året - eller andre år - ved at indsende dem til godhistorie@landbrugsmedierne.dk eller lægge dem på det sociale medie Instagram med hashtagget #taklandmand.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle