Året, hvor landmændene kæmpede sammen

2003 var det første år, hvor landmændene i Danmark uanset størrelse kæmpede for deres erhvervspolitiske interesser gennem den samme organisation, Dansk Landbrug. Der var gode grunde til at holde sammen, for indtjeningen var uacceptabelt ringe. Heldigvis var Nationalbankens diskonto med kun to procent den laveste nogensinde.

Året var varmt, solrigt og ret tørt. Landskontoret for Planteavl karakteriserede det som ”dyrkningsmæssigt nemt, men udbyttemæssigt skuffende”. Resten af Europa var ramt af tørke, hvilket sendte priserne på planteprodukter i vejret. Det økonomiske driftsresultat for de enkelte landmænd blev stærkt svingende. For heltidsbedrifterne var det i forhold til året før stabilt for kvægbrugerne, meget bedre (fordoblet) for planteavlerne og helt i bund (minus 140.000) for svineproducenterne.

I sammenhæng med optagelsen af de nye medlemslande gennemførte EU endnu en reform af sin landbrugspolitik. ”Afkobling og markedsorientering” var vigtige nye principper. På Dansk Landbrugs første delegeretmøde i november roste Peter Gæmelke fødevareministeren og hendes embedsmænd for dygtigt arbejde for danske interesser.

Læs mere om 2003 på vores jubilæumshjemmeside www.godhistorie.dk

LandbrugsAvisen fortæller her på vores hjemmeside løbende om de sidste 60 år i dansk landbrug - de år, vi har eksisteret på grund af - og for - dansk landbrug.

Læs mere om på vores jubilæums-hjemmeside www.godhistorie.dk og del meget gerne dine egne minder fra året - eller andre år - ved at indsende dem til godhistorie@landbrugsmedierne.dk eller lægge dem på det sociale medie Instagram med hashtagget #taklandmand.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle