Året, hvor politikerne lagde planer for grøn vækst

Selv om økonomien i resten af samfundet var ved at gå i stå, og en finanskrise truede i horisonten, fortsatte jordprisernes himmelflugt i foråret 2008.

Drevet af rekordhøje pris på mælk og helt uhørt gode priser på korn steg jordprisen til 285.000 kr. pr hektar i gennemsnit i første kvartal.

Det kunne ikke blive ved med at gå. Bankfolk og analytikere spåede, at prisen måtte ned igen, men først med finanskrakket i september 2008 blev kassen smækket i. Det smæk ramte mange landmænd så hårdt, at de kom til at lide under det i mange år fremover, og havde de ladet sig lokke ind i mere spekulative lånearrangementer, kom mange aldrig på fode igen. For sektoren som sådan betød det, at man kunne se frem til en årrække med investeringer, der var mindre end nedslidningen.

På den politiske scene talte man stadig meget om miljø og natur – krisen havde endnu ikke gjort sit indhug i arbejdspladserne, så der var råd til de store planer. En ny-omvendt og miljøorienteret  statsminister Anders Fogh Rasmussen spillede klart ud med en bemærkning om, at ” Lad os ikke betragte grøn politik som en omkostning, men som en gevinst.” Hele ni ministre blev sat til at udforme planer for ”grøn vækst” i landbruget. Det skete for lukkede døre og uden nogen mulighed for at fagfolk kunne påvirke processen. Og det blev starten på en skæbnesvanger proces, der de kommende år skulle forpeste diskussionen og bringe landbruget i en endnu skrappere miljøklemme.

Læs mere om 2008 på vores jubilæumshjemmeside www.godhistorie.dk

LandbrugsAvisen fortæller her på vores hjemmeside løbende om de sidste 60 år i dansk landbrug - de år, vi har eksisteret på grund af - og for - dansk landbrug.

Læs mere om på vores jubilæums-hjemmeside www.godhistorie.dk og del meget gerne dine egne minder fra året - eller andre år - ved at indsende dem til godhistorie@landbrugsmedierne.dk eller lægge dem på det sociale medie Instagram med hashtagget #taklandmand.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle