Øko-formand får rajsvingel i hus

25 hektar høst af økologisk rajsvingel er gået rigtig godt på Risbjerg Landbrug på Sydfyn.

Når mester kommer med kaffe til alle og hører om, hvordan det går med at høste, så bliver det en god dag for 18-åige Nikolaj Lysemose.

De sidste to år har han arbejdet hos økolog Hans Erik Jørgensen i Håstrup på Sydfyn. Nu er Nikolaj Lysemose startet i praktik på gården, mens han læser til landmand på Gråsten Landbrugsskole. 

"Vi husker at få hyggen med i høsten. Det skal ikke bare buldre derud af. Når vi får en snak om, hvordan det går og får en pause fra arbejdet, så hjælper det på motivationen til at fortsætte", siger han.

Mejetærsker og 'hanløven'

Den to-tre år gamle mejetærsker Fendt 6335 CPL fik i går høstet de sidste af 25 hektar Perseus rajsvingel med en vandprocent på 13,6 procent. Makkeren er 'hanløven', som Nikolaj Lysemose kalder den, en Fendt 920 TMS.

"Høsten er gået rigtig godt. Vi har ligget på 1,2 ton råvare pr. hektar. Udbyttet er fint nok, fordi det er lidt sværere at få et højt udbytte som økolog, når vi ikke kan sprøjte ukrudt og lignende væk", siger Nikolaj Lysemose.

De næste 14 måneder skal han være i praktik på gården. Når han selv bliver færdiguddannet, vil han også gerne arbejde med økologi.

I alt har bedriften 375 hektar planteavl med blandt andet rajsvingel, byg, hvede, havre og hestebønner. Størstedelen af udbyttet bliver til foder til gårdens 300 økologiske søer, der årligt producerer 6.000 slagtesvin. Ved siden af har de også græsgrise, der går ude på en græsmark hele deres liv. 

Nikolaj Lysemose deltager med det indsendte billede i konkurrencen i 'Skyd Høsten Bedst'.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Sådan gør du

Skyd høsten først:

Vær den første til at indsende billedet af en høstede afgrøde. Der er præmie til det først indsendte billede af høsten i hver af de følgende 13 afgrøder:

Allerede høstet: Engrapgræs, rødsvingel, vinterbyg, alm. rajgræs, raps, og vinterhvede.

Mangler høst: Hvidkløver, vårbyg, triticale, rug, havre, spinat til frø og hestebønner.

Alle vindere får et gavekort til Restaurant Flammen på 800 kr.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind. 

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr. 

Blandt alle yderligere indsendere trækkes lod om en iPad WiFi 32GB til værdi 2.280 kr. samt 5 x 1 valgfrit årsabonnoment på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.114 kr. 

Skyd bedste video:

Skyd bedste høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 2.590 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her:

www.landbrugsavisen.dk/skyd-2019

Emneord

Skyd Høsten 2019

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle