Økologisk Landsforening: Indfør CO2-afgift på primærlandbruget og modregn i landbrugsstøtten

En klimaafgift på primærlandbruget, som modregnes i EU-støtten, vil anspore landmænd til at lave klimatilpasninger på bedriften. Det mener Økologisk Landsforening. Landbrug & Fødevarers Økologisektion er ikke enig.

Økologisk Landsforening 'hepper' på en klimaafgift i landbruget, som lægges på primærproducenterne - altså landmændene.

Det skriver Sybille Kyed, landbrugspolitisk chef i Økologisk Landsforening, i et debatindlæg på netavisen Altinget.

Når Økologisk Landsforening har valgt at prioritere en CO2-afgift rettet mod primærleddet, er det fordi den ’rummer et stærkt incitament for den enkelte til at lave klimatilpasninger i primærproduktionen’, forklarer Sybille Kyed i indlægget.

Tre centrale krav

Der er dog tre afgørende forhold, som skal opfyldes, hvis en afgift kan blive en succes, mener Sybille Kyed:

Afgiftsmodellen skal indrettes i modellen for udbetaling af EUs landbrugsstøtte, så den enkelte landmand kan få modregnet CO2-afgiften inden støtten kommer til udbetaling. 

Det kan ske ved, at der på forhånd fastlægges et klimaloft – hvis det overskrides, skal landmandens støtte reduceres.

- Landbrugsstøttemidlerne er fælles penge, og dem bør vi bruge på fælles goder som for eksempel et landbrug med et lavt klimaaftryk, der samtidigt leverer på hensyn til naturen, dyrevelfærden, vandmiljø og drikkevand, skriver Sybille Kyed på Altinget.dk.

Modellen skal desuden belønne kulstofvenlig dyrkningspraksis og andre krav,  og den skal være forbrugsbaseret frem for kun 'territorialbaseret'.

Det indebærer for eksempel, at andelen af importeret foder indgår som komponent i klimaregnskabet.

Sybille Kyed tilføjer, at det kan blive nødvendigt at kombinere CO2-afgiften med afgifter i forbrugsleddet, som kan kompensere landmændene for klimaloftet og stille danske landmænd 'rimeligt' i konkurrencen med landmænd i landet uden en CO2-afgift.

L&F deler ikke visionen

Landbrug & Fødevarers Økologisektion samarbejder på en række fronter tæt med Økologisk Landsforening, men i spørgsmålet om CO2-afgifter på landbruget deler vandene:

L&Fs Økologisektion kan ikke bakke op om en CO2-afgift på landbrugets biologiske processer.

Det understreger økologichef i Landbrug & Fødevarer Kirsten Lund Jensen.

- I Økologisektionen mener vi,  på linje med Landbrug & Fødevarer i øvrigt – at det ikke er hensigtsmæssigt med en CO2-afgift på landbrugets biologiske processer, siger hun.

Ifølge Landbrug & Fødevarer har ingen andre lande p.t. lagt afgift på biologiske processer, og på et konkurrencepræget marked vil den forudsigelige konsekvens af en dansk CO2-afgift på primærlandbruget blive tab af arbejdspladser, og at produktionen flytter til udlandet.

Ifølge L&F er løsningen snarere nye klimateknologier og know how, som kan gøre en forskel globalt.

Teksten er opdateret 30. august.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle