FN: Verdens voksende kødforbrug er bombe under klimaet

Kødforbruget ventes at stige 54 procent frem mod 2050 - og det er et problem for klimaet, mener FN.

Udslippet af drivhusgasser fra produktionen af kød og mælk fortsætter med at stige markant. Det underminerer indsatsen mod klimaforandringer med mere ekstremvejr og flere oversvømmelser til følge, skriver Ingeniøren.

Situationen er et resultat af, at verdens kødforbrug er eksploderet i de seneste 40 år, hvor blandt andet produktionen af kyllinger er syvdoblet. Allerede i 2011 stod produktionen af kød og mælk for 18 procent af verdens udslip af drivhusgasser, viser seneste opgørelse fra FN’s landbrugsorganisation FAO.

Og den voldsomme vækst fortsætter, forudser FAO. Kødforbruget stiger med 54 procent frem mod 2050, mens mælkeforbruget stiger 73 procent – væsentligt mere end befolkningstilvæksten.

Der findes ingen præcise fremskrivninger af udslippet fra animalsk produktion, bl.a. fordi man ikke ved, hvor meget CO2 græsarealer optager, fortæller Anne Mottet, ansvarlig for husdyrbrug hos FAO. Men stigningen vil følge forbruget, med mindre udbyttet øges:

»Husdyrbrug udvikler sig hurtigt og udgør en risiko for klimaet,« siger hun til Ingeniøren.

Professor Katherine Richardson, medlem af Klimarådet og formand for den tidligere Klimakommission, peger på, at udslippet af klimaskadelige gasser hovedsageligt stammer fra energiforbrug og landbrug. Men at vi indtil videre har haft ensidigt fokus på energiforbruget:

»Vi har forstået, at vi er nødt til at afkoble emissionerne fra energi fra den økonomiske vækst. Nu er vi nødt til at have den samme diskussion om landbruget. Ellers er det en tikkende bombe under alt, hvad vi gør på energiområdet,« siger hun.

Også videnchef Torben Chrintz fra den grønne tænketank Concito kalder på handling, hvis vi skal holde klodens temperatur nede:

»Alle scenarier, hvor vi holder os under to grader, indeholder et krav om, at vi spiser mindre kød og færre animalske produkter.«

Seniorforsker Jay Gregg fra DTU Management Engineering undrede sig af samme grund over, hvor fraværende diskussionen om fødevarernes klimabelastning var op til klimatopmødet i Paris sidste år:

»Det er mærkeligt, for det er et område, hvor vi selv kan gøre meget mere end ved at købe en elbil,« siger han, der er blandt de forskere, som har eftervist, at forbruget af kød og mælk stiger med indtægten – i hvert fald til indkomsten når samme niveau som i Vesten.

Derfor er efterspørgslen i høj grad drevet af øgede indkomster i u-landene, hvilket ifølge sektionsleder John Hermansen fra Aarhus Universitet gør problemet komplekst.
 

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle