Øvelse: Over 100 besætninger ramt af mund- og klovsyge

Fødevarestyrelsen simulerer i januar et udbrud af mund- og klovsyge for at teste deres beredskab.

Næste år vil der lyde en melding, der nok vil få de fleste kvæg- og svineproducenter ud af deres gode skind. Men bare rolig, for der er kun tale om en øvelse, når Fødevarestyrelsen i uge fire meddeler, at der er udbrudt mund- og klovsyge i Danmark. 

Det skriver FødevareWatch.

Ifølge Sten Mortensen, som er veterinær beredskabschef i Fødevarestyrelsen, går øvelsen ud på at se, om Fødevarestyrelsens organisation, styrelsens samarbejdspartnere og erhvervet kan håndtere en eventuel situation med udbrud af mund- og klovsyge.

"Øvelsen varer en hel uge; jeg ved ikke selv præcis, hvad der kommer til at foregå i øvelsen, for jeg skal også øves. I 2013 og 2014 har vi haft et stort projekt sammen med Beredskabsstyrelsen og Landbrug & Fødevarer for at forstå, hvad vi skal forvente, hvis vi får et udbrud af mund- og klovsyge i Danmark. Og det har resulteret i, at vi skal forberede os på en epidemi.  Vores udgangspunkt er, at der vil være 120 smittede besætninger i løbet af fire måneder, og det kræver et voldsomt beredskab," siger han til Fødevarewatch.

Øvelsen er en del af en hel øvelsesrække, der startede i september i år og slutter med en stor fuldskalaøvelse i uge fire i januar 2015.

DTU Veterinærinstituttet har tidligere vurderet, at et eventuelt udbrud af mund- og klovesyge i Danmark vil koste cirka 7,2 milliard danske kroner primært som følge af eksporttabet af husdyr og deres produkter.

Faktaboks

  • Mund- og klovesyge rammer klovdyr.
  • Det er en virusinfektion med udvikling af blister i mundhule, klovspalter og yver.
  • Typiske symptomer hos kvæg er feber, savlen, smaskende mundbevægelser og ømbenethed. Hos svin vil ømbenethed ofte være det mest fremtrædende symptom. Den kliniske diagnose kan være vanskelig f.eks. i får og geder, hvor symptomerne er mildere.
  • Det er en af de mest smitsomme husdyrsygdomme, der kendes, og har potentiale til omfattende og hurtig spredning.
  • Det kan spredes både via direkte og indirekte kontakt (transport, værktøj, personer). Derudover kan der forekomme luftbåren spredning af sygdommen.
  • Dødeligheden er ikke høj, men sygdommen har store økonomiske konsekvenser, fordi blister på yveret nedsætter mælkeproduktionen og pga. den hurtige spredning.

Kilde: DTU Veterinærinstituttet

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle