10 formænd: Energipriserne er et gigantisk problem

Ti formænd fra paraplyorganisationen FødevareDanmark kalder på politisk handling, efter at der nu er forventninger om, at de høje energipriser vil fortsætte i hele 2022.

Mange fødevarevirksomhederne oplever lige nu, at de i forvejen betydelige udgifter til energi stiger til noget nær det dobbelte.

Det er ikke holdbart i længden - især ikke, fordi det for manges vedkommende kommer i forlængelse af betydelige udfordringer i forbindelse med coronapandemien.

Sådan lyder det i en fælles udtalelse fra 10 formænd fra FødevareDanmark.

"Det er en ekstrem belastning for alle virksomheder under FødevareDanmark, hvis energipriserne stabiliserer sig på det nuværende meget høje niveau, og det gælder både el og brændstof", lyder det i pressemeddelelsen fra formændene for Danske Slagtermestre, Ostehandlerforeningen for Danmark, Danmarks Fiskehandlere, SMV Fødevarer, Smagen af Danmark, Sammark, KonditorBager A/S, Mad Med Mere, Mesterslagteren samt Slagtehusene.

"Som fødevarevirksomheder er vi underlagt særlige krav om temperaturer, der kræver megen energi. Det gælder både i diskene i butikkerne og i køle- og frostrum og under transport, og dertil kommer et betydeligt forbrug af energi og brændstof hos de virksomheder, som lever af at levere fødevarer til butikker, restauranter, cafeer, kantiner og offentlige køkkener m.v., eller som transporterer levende dyr", lyder det i meddelelsen.

"I det hele taget ligger det i fødevarevirksomhedernes natur, at de er meget energikrævende, og en stor del af den krævede energi er lovgivningsbestemt", pointerer formændene, der derfor indtrængende beder politikerne om at kigge på de høje energipriser, og om man kan sikre, at virksomheder med høje energiforbrug kommer godt igennem denne energikrise.

For selvom virksomhederne er stort set fritaget for afgifter på el og brændstof, slår prisstigningerne fuldt ud igennem på regningerne.

Og de forhøjede udgifter til energi kan ikke bare lægges fuldstændigt over på salgsprisen, mener formændene. Det ville forringe konkurrencevenen markant og skræmme kunderne væk, lyder det.

"Vi er ude i virksomhederne også presset af, at alle vores leverandører hæver deres priser - som følge af energipriserne. Så vore medlemmer skal både løfte deres priser på grund af højere priser fra leverandører, men også på grund af højere energipriser hos os selv. Og når den almindelige forbruger samtidig også får højere udgifter i sin private økonomi grundet de højere energipriser, bliver presset på ikke mindst små og mellemstore fødevarevirksomheder meget stort", skriver de.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle