12.000 ejere af mindre landejendomme har gjort indsigelse til Vurderingsstyrelsen

Vurderingsstyrelsen har fået 12.000 indsigelser fra ejere af mindre landejendomme, som er utilfredse med udsigten til højere ejendomsskatter, fordi de mister status som landbrug.

Vurderingsstyrelsen havde 8. maj modtaget cirka 12.000 indsigelser fra ejere af mindre ejendomme på landet, som protesterer mod styrelsens forslag til skattemæssig omkategorisering af ejendommene.

Det oplyser skatteminister Jeppe Bruus i et svar til Hans Kristian Skibby fra Danmarksdemokraterne.

Vurderingsstyrelsen behandler løbende indsigelserne og antallet af indsigelser kan blive større, når indsigelsesfristen er udløbet. Det gjorde den for de fleste allerede 1. maj 2023, men en række ejere har fået fristforlængelse.

- Det er derfor endnu for tidligt at konkludere, hvor mange ejendomme, der i sidste ende bliver omkategoriseret, skriver skatteminister Jeppe Bruus.

Han skriver i svaret også, at de nye boligskatteregler samlet set skal gøre det attraktivt at bo på landet, og at 'især boligejerne i provinsen og på landet' vil få skattelettelser for 10 milliarder kroner.

- Samtidig gælder, at ejendomsbeskatning for landbrugsejendomme er betydeligt lavere end ejendomsbeskatning for ejerboliger og erhverv. Det er godt princip, som jeg er enig i, skriver Jeppe Bruus.

Justeret overgangsordning

Jeppe Bruus gør samtidig opmærksom på, at forligskredsen på ejendomsområder netop har besluttet at gøre overgangsordningen mere enkel, så ejendomme fremover kan renovere, bygge til, omlægge jord mv. - og stadig være med i overgangsordningen.

- Det er som udgangspunkt kun, hvis man sælger jord fra og kommer under 2 hektar, at man kan ryge ud af overgangsordningen, skriver Jeppe Bruus.

Ministeren tilføjer, at det desuden er besluttet, at der skal arbejdes med at finde en kategori for naturejendomme, 'så boligbeskatningen ikke står i vejen for dem, der gerne vil omlægge jord fra produktion til eksempelvis natur'.

Protester fastholdes

Blandt deltidslandmænd var der umiddelbart tilfredshed med de lovede lempelser af overgangsordningen og også med det lidt mere luftige løfte om at etablere en skattemæssig kategori for naturejendomme.

Men, lyder det dog nu: det ændrer i følge mange deltidslandmænd ikke på det grundlæggende problem: at små landbrug skal betale mere for deres jord end store, og at de kan ende med at måtte sælge deres ejendomme med tab, fordi omkategoriseringen - og dermed stigningerne i ejendomsskatten - træder i kraft senest ved salg af ejendommen.

Faktaboks

Faktisk anvendelse afgørende

Sådan skriver skatteminister Jeppe Bruus om de nye regler i svar til Hans Kristian Skibby, Danmarksdemokraterne:

...Derfor er det med reglerne fra 2017 ejendommens karakter og faktiske anvendelse og ikke størrelsen på jordarealet (den gamle formodningsregel, hvor ejendomme over 5,5 ha vurderes som landbrugsejendomme), der afgør, om en ejendom kategoriseres som landbrug. Hvis ejendommen primært anvendes til landbrug, beskattes den som sådan, og anvendes den primært til beboelse, er det udgangspunktet for beskatning.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle