1987, et træls landmandsår

I 1987 havde landmændene al mulig grund til at minde sig selv og hinanden om de daglige glæder ved at arbejde med levende ting i frie omgivelser.

 De ydre omstændigheder rummede i 1987 alle muligheder for at blive deprimeret: Skidt vejr, dårlig økonomi og – værst – til tider hetzagtig stemning fra medier og politikere. Et år, hvor der var hårdt brug for at mobilisere kampånd og sammenhold.

Klimamæssigt begyndte året ifølge meteorologerne med ”to isvintre (i januar og marts) efterfulgt af den køligste og solfattigste sommer nogensinde”. Høsten blev betegnet som den seneste og besværligste i mands minde – kun otte dages solskin omkring 1.oktober forhindrede en ren katastrofe.  Kun græsafgrøderne gav nogenlunde normale udbytter, og den samlede høst var med 135 mio. a.e. en af de rigtig dårlige.

De dårlige prisforhold fortsatte, og landmandsfamiliernes indtjening faldt igen. For et erhverv, der i forvejen var drænet for likviditet, var situationen alarmerende. Det var paradoksalt, at disse ulykker skulle til at vende den politiske indstilling til landbruget i mere positiv retning.

Blandt landmænd var det en udbredt stemning, nu gik det for vidt, og da landbo- og husmandsforeningerne indkaldte til stort landbomøde i Herninghallerne 6. april, var opbakningen kolossal. Over 15.000 landmænd fra hele verden mødte frem og konfronterede repræsentanterne for de politiske partier med deres velbegrundede protest.

Læs mere om 1987 på vores jubilæumshjemmeside http://godhistorie.dk/1987

LandbrugsAvisen fortæller her på vores hjemmeside løbende om de sidste 60 år i dansk landbrug - de år, vi har eksisteret på grund af - og for - dansk landbrug.

Læs mere om på vores jubilæums-hjemmeside www.godhistorie.dk og del meget gerne dine egne minder fra året - eller andre år - ved at indsende dem til godhistorie@landbrugsmedierne.dk eller lægge dem på det sociale medie Instagram med hashtagget #taklandmand.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle