21- årig høster økologisk hvede i flot solnedgang

Udvidelse, nyt tørreri og udfordringer med ukrudt i hveden er beskrivelsen af årets høst for Daniel Krogh ved Haderslev.

Udvidelse af hektar, flere malkekvæg og et nyt tørreri.

Der er de seneste år sket flere nye ændringer på gården Fredtoft ved Haderslev, hvor 21-årige Daniel Krogh hjælper til i både stald og på mark.

"Vores nye tørreri fungerer ret godt indtil videre. Vi manglede mere plads og er gået meget op i areal de seneste år", siger Daniel Krogh.

Ejeren er Henrik Petersen, der råder over 430 hektar. For tre år siden gik gården fra 120 til 200 malkekvæg. Ifølge Daniel Krogh bliver gården bliver udvidet til over 500 hektar næste år, da de skal forpagte mere jord. Mælken er de sidste fire år solgt til et tysk mejeri.

Middelmådig udbytte

På billedet er Daniel Krogh i gang med at høste økologisk vinterhvede af sorten Skagen. Derudover dyrker gården også almindelig og italiensk rajgræs, majs, hestebønner, rug og havre. Det meste går som foder til gårdens egne kvæg.

Når Daniel Krogh skal beskrive høsten, er udbyttet af de økologiske afgrøder endt på middel. Nogle er højere, andre er lavere.

"Jeg er ikke sikker på vårbyggen, men den har givet rigtig godt, og mere end vi havde troet. Måske syv-otte ton pr. hektar", siger han.

Besvær med kamille i marken

Udbyttet for vinterhveden er cirka 5 ton pr. hektar på de første 40 ud af 60 hektar. Desværre har der været en del problemer med kamille på nogle af markerne. Hvor stort et areal, der er tale om, er Daniel Krogh ikke sikker på, men han beskriver det som "ret mange" på en af markerne, der har givet cirka fire ton pr. hektar.

"Vi havde en maskinstation til at pløje, og så er ukrudtsfrø fra sidste år nok ikke blevet vendt nok ned i jorden, og så har det spiret. Vi høster det alligevel, men så stopper vi op en gang imellem for at rense mejetærskeren", siger Daniel Krogh.

Til efteråret begynder han på produktionslederuddannelsen, hvor han kommer tilbage til gården i weekenderne for at arbejde.

Med billederne deltager Daniel Boisen Krogh i konkurrencen i 'Skyd Høsten Bedst'.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Sådan gør du

Skyd høsten først:

Vær den første til at indsende billedet af en høstede afgrøde. Der er præmie til det først indsendte billede af høsten i hver af de følgende 13 afgrøder:

Allerede høstet: Engrapgræs, rødsvingel, vinterbyg, alm. rajgræs, raps, vinterhvede, hvidkløver, vårbyg, rug, spinat til frø, triticale og havre.

Mangler høst: Hestebønner.

Alle vindere får et gavekort til Restaurant Flammen på 800 kr.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.

Blandt alle yderligere indsendere trækkes lod om en iPad WiFi 32GB til værdi 2.280 kr. samt 5 x 1 valgfrit årsabonnoment på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.114 kr.

Skyd bedste video:

Skyd bedste høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 2.590 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her:

www.landbrugsavisen.dk/skyd-2019

Emneord

Skyd Høsten 2019

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle