28-årig vælger grovvare-job: Landmænd knokler mange timer og får så lidt ud af det

Søren Grønborg er produktkonsulent hos Vejrup Andel, hvor han kommer tæt på de landmænd, som han tidligere selv gerne ville have været én af.

”Jeg snakker med mange af vores kunder dagligt. Det gør, at man følger helt tæt med i både medgang og modgang”

Sådan siger Søren Grønborg, der er nyansat produktkonsulent hos Vejrup Andel. Det er et af de jobs i fødevareklyngen, som politikerne taler om under valgkampen, og vi har derfor interviewet Søren Grønborg om hans nye job.

Hos Vejrup Andel skal Søren Grønborg rådgive om svinefoder og andre produkter til svinebønder.

Tidligere arbejdede han i en lignende stilling hos DLG i 7,5 år. Der startede han efter, at han blev færdiguddannet landmand og agrarøkonom fra Bygholm Landbrugsskole. Han er dog ikke selv opvokset på en gård.

”Da jeg blev færdiguddannet ville jeg egentlig gerne have haft min egen bedrift. Priserne gjorde dog, at jeg ikke kunne følge med, og den mulighed blev derfor afskrevet,” siger Søren Grønborg.

Derfor valgte han et job, hvor han stadig kom tæt på det han havde beskæftiget sig med på landbrugsskolen; svin og planter.

Han har dog ikke så meget imod, at drømmen om egen bedrift ikke blev realiseret:

”Landmænd knokler så mange timer og får så lidt ud af det. Når man har familie og andet, er det rart at have weekend. Det giver lidt mere frihed. Derudover får jeg også stadig lidt af landmandlivet med, når jeg kan følge med i kundernes dagligdag.”

Dog afviser han ikke muligheden for, at det alligevel kunne ske i fremtiden.

”Hvis tiderne skiftede, så kunne det helt klart være noget man kunne overveje. Det bliver dog aldrig på fuldtid. Det er fritid for kostbart til”

Hårde vilkår

Søren Grønborg skal sørge for, at produkterne bliver købt og solgt på de rigtige tidspunkter, så det bedst kan betale sig for alle parter.

”Det er en kæmpe udfordring i disse krisetider. Én ting er det økonomiske i og med, at mange landmænd har en kæmpe gæld at servicere. En anden ting er de vilkår som alle landmænd arbejder under. Der er rigtig meget negativ vilje overfor landbruget i samfundet. Folk glemmer at tænke på, at det er professionelle landmænd der brænder for det de laver og lægger meget tid og mange ressourcer i det,” siger Søren Grønborg og fortsætter:

”Der er landmænd der arbejder over 100 timer i ugen, kun er sammen med deres familie til spisetid og samtidig får en virkelig ringe løn i forhold til arbejdsmængden. Der er ikke mange andre virksomhedsledere/direktører, der ville bytte med det.”

Flere regler og love bekymrer ham også:

”Svinefoderet er blevet dyrere og dyrere pga. det faldende protein i kornet. Det er et kæmpe problem, fordi svineproducenterne skal betale for det manglende protein, i form af mere sojaskrå i foderet. Det medfører en hurtigt stigning på 10-15 kr. pr. gris, og selvom det ikke lyder af meget, så kan det mærkes gevaldigt hos en svinebonde.”

Tom snak

Søren Grønborg mener, at politikerne er i gang med at fiske efter stemmer.

”Det er godt at sige, at tingene skal være økologiske, og hvis nu alle forbrugerne ville betale dét, det koster, når det er økologisk, så tror jeg også alle landmænd ville producere økologisk. Sådan er situationen bare ikke.”

Også miljøet er på sinde hos Søren Grønborg.

”Det skal dog heller ikke gå ud over miljøet. Vi skal ikke svine det hele til, men vi skal heller ikke gøre det hele økologisk. Det er en balancegang det hele, udbud og efterspørgsel!” siger han og fortsætter:

”Jeg tror netop at miljø er meget svært at lovgive om. Man kan ikke sige, at alle steder er ens, så der kan sagtens være nogen steder, der kan tåle meget mere kvælstof end andre.”

Søren Grønborg er dog positivt overrasket over, at der er så mange politikere, der gerne vil fokusere på landbruget og flere jobs i fødevareklyngen og håber, at de vil realisere det.

”Jeg håber ikke, at det bare er tom snak. Det skal ske nu, hvis det skal ske – ellers går det helt galt. Landbruget har været forsømt i mange år nu,” afslutter han.

Søren Grønborg er 28 år og bor i Dons sammen med sin kone og to børn.

Faktaboks

Interviewserie: Jobs i fødevareklyngen

Lige nu er der valgkamp. Et af emnerne, der debatteres, er arbejdspladser i fødevareklyngen. Men hvem er de mennesker, der er bag de mange arbejdspladser? Landbrugsavisen.dk bringer hver dag et interview med en, der for nyligt har fået job i fødevareklyngen.

Har du forslag til interview-emner? Skriv til net@landbrugsmedierne.dk

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle