48 moderfår og tre generationer er klar til 93 lam

Får passer til familien Nielsens hobby. Far og mor holder et øje med besætningen, men det er datteren, der står for fåreflokken i dag, og barnebarnet er en ivrig medhjælper.

93 nøje planlagte lam er på vej i stalden her op til påske på Kalvehave ved Møn. Der er lidt uro i flokken, der bliver bræget lystigt, for alle de firbenede ved også godt, lammene er på vej.

Heldigvis er der tre generationer til at overvåge de 48 moderfår af racen hvid og blå Texel, iblandet lidt Gotlænder. Når fåreflokken ikke er på stald, så afgræsser de gårdens frømarker og enge her på det sydøstligste Sjælland, hvor mormor, Hanne Nielsen startede en fåreproduktion i 1991.

Hendes mand Arne er stadig landmand, passer markerne med engsvingel og har 25 anguskøer. Datteren Marianne Nielsen og barnebarnet på 11 år, Sofie, bor tæt på gården og de er i den grad med til pasning og pleje hver dag af fårene på den anden side af gårdspladsen.

Hobby sammen

- Det er også meget for Sofies skyld, vi har fårene. Det er dejligt at have en hobby sammen, og vi holder meget af dyrene, fortæller Marianne, der til daglig arbejder i Møns Bank.

- Hvis jeg skulle udvide besætningen var det, fordi Sofie var med på den ide. For de timer jeg skulle bruge ekstra på besætningen ville få fra den tid, jeg ellers har sammen med min datter, siger hun.

Favoritfår

De ved, deres hobby er krævende. For at tjene penge, skal man være en stor avler.

- Jeg plejede at sige, at jeg tjener 20 kroner i timen, men så har jeg har også mange timer, siger Hanne med et smil. Hun vil ikke skræmme kommende fåreavlere væk, men hun solgte selv sin oprindelige besætning for fem år siden til naboen. Det megen bureaukrati var en af grundene til salget. Der var 130 får til sidst, men der blev beholdt et par favoritfår, og dem overtog Marianne i 2018 sammen med fem andre får, hun selv havde anskaffet sig. I dag er Hanne især optaget af at lave filtting som puder, hatte og hjemmesko af fårenes uld.

Gode priser

Kødet bliver solgt lokalt.

- Vi sælger kødet til et lokalt slagterhus, det er helt sikkert en meget bedre kilopris, vi har fået de seneste år. Folk vil gerne købe godt kød, men mange ved ikke, hvad de skal gøre med et halvt eller helt lam, som vores kød sælges som. Der er jo meget andet end kølle og culottte, som udskæringer oftes sælges i supermarkederne, Her skal man købe en halv eller et helt lam. men mange ved ikke, hvad de skal bruge boven til, siger Marianne.

- Ja, og så er det horribelt, at man kan finde lammekød fra New Zealand i vores Rema, når vi skal tænke på CO2-udledninger, supplerer Hanne.

 

Faktaboks

Fårets Dag

Familien Nielsens fårestalde er en af mange, som holder åbent i påsken. Fårets dag er en fast tradition i gennem mange år, og avlerne forsøger at få så mange lam født som muligt, så der er en ekstra oplevelse for gæsterne.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle