92,5 procent af hektarstøtten udbetales i dag

Over 90 procent af de danske landmænd får udbetalt EU’s arealstøtte i dag.

Sidste år udbetalte NaturErhvervstyrelsen 95 procent af støtten inden nytår. Tidligere har styrelsens direktør, Jette Petersen, nedtonet forventningerne. Årsagen er, at NaturErhvervstyrelsen er midt i en udflytning, hvor mange nye medarbejdere skal læres op.

En del landmænd har udtrykt bekymring for, at landbrugsstøtte forsinkes i en tid, hvor mange landmænd har brug for likviditet.

I dag, fredag, melder NaturErhvervstyrelsen, at de udbetaler 92,5 procent af de  6,1 milliarder kroner hektarstøtte dags dato.

Dermed overgår styrelsen deres eget mål om, at ni ud af 10 modtagere af landbrugsstøtten skal have modtaget deres penge inden 15. december.

"Jeg er naturligvis meget tilfreds med, at vi når vores målsætning om udbetaling midt i en tid med omvæltninger. Vi ved, hvor meget landbrugsstøtten betyder for landmændene, og derfor har vi prioriteret benhårdt, at den skulle ud til tiden ligesom tidligere år, selvom vores organisation står midt i markante forandringer," siger Jette Pedersen fra NaturErhvervstyrelsen i en pressemeddelelse.

Det næste mål for NaturErhvervstyrelsen er nu at udbetale op til 97 procent af ansøgningerne om landbrugsstøtte inden 31. januar i år. Et mål, der ser ud til også at blive nået, vurderer styrelsen.

De resterende tre procent er komplekse sager, hvor sagsbehandlingstiden kan trække ud, lyder det fra NaturErhvervstyrelsen.

I andre støtteordninger har landmænd oplevet, at NaturErhvervstyrelsens udbetalinger er forsinket.

"Jeg er samtidig opmærksom på, at der er kunder, som oplever forsinkelser i vores sagsbehandling på andre områder. Det er jeg selvfølgelig ked af. Vi gør, hvad vi kan, men vi mærker i høj grad tabet af erfarne medarbejdere," siger hun.

Ros til landmænd og konsulenter

Jette Petersen peger samtidig på, at landmændene og deres konsulenter har været med til at lette arbejdet for medarbejderne i NaturErhvervstyrelsen.

Ansøgningerne har været så gode, at omkring 70 procent har kunnet behandles automatisk i IT-systemet.

Næsten 400 arbejdspladser fra NaturErhvervstyrelsen i København skal som et led i udflytningen af statslige arbejdspladser flytte til Sønderjylland, og derfor har styrelsen været nødt til at prioritere i opgaverne for at være sikker på, at netop grundbetalingen og grøn støtte kommer ud til landmændene til tiden.

Mere end halvdelen af alle arbejdspladserne er allerede rykket i løbet af 2016, som har været et travlt år, hvor mange erfarne medarbejdere har forladt styrelsen, og nye er kommet til, beretter NaturErhvervstyrelsen.

"Vi var ikke nået så langt uden en stor indsats fra medarbejderne, nye som gamle. De nye ansatte har knoklet med at sagsbehandle ansøgninger om landbrugsstøtte og lære deres nye arbejdsplads at kende på samme tid. Og de erfarne medarbejdere har haft virkelig travlt med både at lære nye kolleger op og sagsbehandle de mest komplicerede sager. Også vores kontrollører har haft travlt, og jeg er derfor utrolig stolt af, at vi ved en samlet indsats nu kan gå i gang med udbetalingen," siger hun.

Næste mål skal nås i januar

I 2015 blev EU’s omfattende landbrugsreform gennemført, og det medførte nye, komplicerede regler i ansøgningsprocessen og sagsbehandlingen af ansøgningerne om landbrugsstøtte. I reformens andet år tyder de ovenstående tal dog på, at landmændene og deres konsulenter allerede har tilpasset sig de nye forhold, melder styrelsen.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle