Grupper af landmænd taber nu million-beløb

En af de største investorer i energiselskabet Scan Energy, svineproducenten Per Stig Tambour, kalder erfaringerne med selskabet »som at være med i IT Factory

Trods samlet underskud på tæt på 70 mio. kr. over de sidste to år så er svineproducenten Per Stig Tambour, Nykøbing Falster, en af de investorer i Scan Energy, der kommer ud af investeringen med sit landbrug i behold.

Til gengæld er han fortsat rystet over udviklingen i selskabet, hvor han har været en af de større aktionærer.

»Jeg har det som alle, der har været med i IT Factory,« siger han kortfattet, da LandbrugsAvisen taler med ham onsdag.

I et nyt regnskab fra investeringsselskabet Tambour Energy, hvor Per Stig Tambour er hovedaktionær med ca. 60 pct. af aktierne, opgøres underskuddene i selskabet til sammenlagt 115 mio. kr. de sidste par år.

Tambour Energy er hårdt ramt af nedskrivningerne af aktierne i Scan Energy, der kan forventes at blive helt værdiløse, efter det tirsdag kom frem, at energiselskabets bankforbindelse kræver, at alle aktiver skal sælges bort.

Ifølge Per Stig Tambour bliver konsekvenserne mere dramatiske for nogle af de landmænd fra Mors, som har investeret penge i selskabet.

»Nogen er der ikke i morgen. Jeg har afskrevet hele beløbet og er i gang med nye projekter. Samtidig er vi ikke så hårdt ramt af krisen hernede,« siger landmanden fra Falster.

Storinvestor Goul

En af de absolut største investorer er den unge svineproducent, Esper Goul Jensen, som ejer 4,8 mio. aktier i selskabet via sit investeringsselskab EGJ Invest svarende til næsten en femtedel af aktierne i Scan Energy.

Aktierne blev sidste år nedskrevet til en værdi omkring 288 mio. kr. I 2009-regnskabet fik svineproducenten fra Mors, som er en af Danmarks største svineproducenter, et underskud på hele 575 mio. kr.

Hvad tabene bliver i 2010-regnskabet vides endnu ikke. Det var heller ikke muligt at få en kommentar til udviklingen i Scan Energy hos Esper Goul Jensen kort før deadline, da han sad i møde det meste af onsdagen.

Via selskabet Goul Thordal Energy har Goul Jensens far og bror Jens Peter og Poul Goul Jensen også mistet store værdier i energiselskabet sammen med svineproducenten Erik Thordal Christensen fra Stoholm.

Uklare konsekvenser

Scan Energy gik tidligere på året i rekonstruktion, hvilket er lig med betalingsstandsning. Det var ellers med helt andre udsigter, at mange landmænd begyndte at investere i Scan Energy.

I 2009 lå det i kortene, at selskabet skulle hente kapital på børsen i Frankfurt i slutningen af året.

Børsnoteringen blev dog droppet, da aktierne ikke en gang kunne sælges til en tredjedel af den værdi, som landmændene havde givet for dem, ifølge Jyllands-Postens oplysninger.

I dag sidder mange landmænd tilbage med mindre og meget store tabte investeringer i selskabet.

Formand for LandboThy Morten Yde siger, at alt er væltet sammen på Mors med både bankkrak og sammenbruddet i Scan Energy.

»Udviklingen med Scan Energy gør, at situationen hele tiden ændres. Men vi vil gøre alt, hvad der står i vores magt for at hjælpe vore medlemmer igennem det her,« siger han.

Over for Jyllands-Posten kalder Scan Energys nu afgåede bestyrelsesformand, Jens Bigum, Scan Energys gearing for alt for voldsom i forhold til gælden i selskabet.

Den tidligere MD og Arla-topchef tiltrådte som formand i sommeren 2009 og var det følgende forår med til at bortvise den daværende ledelse, som han i dag placerer en del af ansvaret for kuldsejlingen af virksomheden hos. Bigum er også kritisk over for bankernes rolle.

»Det kan være vanskeligt at forstå, at landmændenes og virksomhedens bankforbindelser har accepteret at finansiere en så voldsom gearing i en så kompliceret selskabsstruktur,« siger han til avisen.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle